V ponedeljek, 03. 11. 2025, se je na posestvu Istenič v Stari vasi na Bizeljskem v organizaciji
Zveze društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije – VINIS odvijal posvet o zlati trsni rumenici .
Udeležili so se ga večji vinogradniki iz Bizeljsko sremiškega in dolenjskega vinorodnega okoliša
ter člani in funkcionarji društev vinogradnikov s tega območja.
Strokovnjaki za varstvo rastlin iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto so predstavili
biologijo in metode spremljanja populacije ameriškega škržatka – prenašalca te nevarne bolezni,
ki resno ogroža vinsko trto in vinogradništvo kot gospodarsko panogo. Edini ukrep, ki je po
njihovem učinkovit , je zatiranje škržatka s fitofarmacevtskimi pripravki in posek ter uničenje
okuženih trt takoj, ko se pokažejo znaki okuženosti. Te ukrepe morajo izvajati vsi vinogradniki na
okuženem območju, zato služba redno izdaja ‘obvestila o varstvu vinogradov’.
Letos so še posebej okrepili obveščanje vinogradnikov tako s članki v tiskanih medijih, objavami
na nacionalnem radiu in lokalnih radijskih postajah ter preko družbenih omrežij. Izvedene so bile
tudi delavnice na terenu. Velika težava so zapuščeni vinogradi, kjer se nahajajo in prehranjujejo
okuženi škržatki.
LE S SKUPNIMI MOČMI NAM LAHKO USPE.
V diskusiji so vinogradniki razmišljali oz. spraševali o alternativnih in okolju bolj prijaznih
metodah zatiranja ameriškega škržatka kot je uporaba kemičnih sredstev. V sosednji Avstriji
delajo poskuse z uporabo parafinskih olj v času zimskega mirovanja. Zaenkrat so to samo poskusi
in še ni rezultatov. Bolezen prizadane tako samorodnico kot žlahtno trto (Vitis Vinifero), zelo
občutljive so sorte modra frankinja, chardonnay, sauvignon, kot manj občutljive se danes
kažejo žametna črnina, rumeni plavec… , se pa lahko to z leti spremeni.
V nadaljevanju je bila predstavljena pobuda, da se v novem Zakonu o vinu območje sedanjega
vinorodnega okoliša Bizeljsko Sremič vključi v vinorodni okoliš Štajerska Slovenija kot podokoliš.
Direktor KGZS Zavoda Ptuj Andrej Rebernišek je prikazal uspešno pot in razvoj vinogradništva v
vinorodnem okolišu Štajerska Slovenija, kamor se je pred 20 leti združilo 6 okolišev, ki imajo
danes ‘status’ podokolišev. Danes vinogradniki na tem območju pravijo, da je bila to res prava
odločitev.
Na koncu sta gostitelj dogodka Miha ISTENIČ in kuharski chef Jure TOMIČ predstavila
INTERREG projekt RUMENI/ŽUTI, kjer ima glavno besedo domača sorta s tega področja rumeni
plavec. Nekoč je ta sorta veljala za masovnico, danes pa s pametnim kletarjenjem pridobiva vse
večji pomen pri pridelavi penin. Avtohtonost in trajnost se tako prepleta z visoko kakovostjo
penečih vin. Prispevek sorte rumeni plavec ni le zgodovinski, temveč je usmerjen v prihodnost –
kot element trajnostne vinarske pokrajine in kot del gastronomske ponudbe Slovenije.
Milena Rožman
-66x66.jpg)
-66x66.jpg)
-66x66.jpg)