Kdor sliši ime Bizeljsko, takoj pomisli na vinorodno pokrajino, ki je že pred mnogimi leti zaslovela s svojimi lepimi vinorodnimi griči in pridelavo kvalitetnih vin. V zadnjih nekaj letih, ko se vedno bolj razširja organizirano pohodništvo raznih planinskih društev ali pa si posamezne izletniške skupinice vse bolj pogosto popestrijo proste urice ob  koncu tedna, postajajo zanimiva tudi druga odkritja. Ob pomembnih zgodovinskih spomenikih, gradovih in številnih cerkvicah, ki ga obdajajo, postajajo zanimivi tudi travniki in gozdovi s svojim raznovrstnim življenjem. Poleg redke ptice, čebelarja (Merops apiaster), ki je našla domovanje in gnezdišče prav v visokih peščenih stenah bizeljskega peskokopa, se je spet v teh krajih pojavila zelo redka, skoraj iztrebljena ptica smrdokavra (Upupa epops). Naravno bogastvo Bizeljskega vse leto krasi in čudovito popestri tudi pisana paleta  travniških in gozdnih rož, od katerih je marsikatera zelo redka in zakonsko zaščitena in je zato tudi na Seznamu domorodnih rastlinskih vrst Slovenije.

Med njih spada tudi navadni kosmatinec (Pulsatilla nigricans), ki cveti od marca do aprila. Raste le na izbranih, prisojnih področjih, tam, kjer je ni ogrozila človeška roka, z opravičilom intenzivne rabe zemljišč.  Eno izmed redkih rastišč je tudi v vasi Brezovica, na sončnem hribčku, kjer zaščitena in ograjena svobodno raste. Včasih so tukaj rasle le tri rastlinice, do danes pa so se po zaslugi skrbnega lastnika lepo razmnožile in pokrivajo kar lep del tega travnika, ki nudi občudovalcem narave čudovito sliko ohranjene narave.

Njegova sorodnica, ki ne raste na tem področju, je zdravilna rastlina velikonočnica ( Pulsatilla grandis ), ki ima podobne, vendar bolj skledaste in večje ter bolj rdečkasto vijolične pokončne cvetove.

Navadni kosmatinec je v celoti kosmata rastlina, ki ima kimast,  zvonast cvet, temno vijoličaste barve z rumenimi prašniki in pestičem v sredini. Cvet je na kratkem, navzdol upognjenem peclju, ki poganja iz stebla, naprej od šopa v vretencu nameščenih ovršnih listov.  Ko kosmatinec odcveti, je cvet poln majhnih plodičev z dolgimi sivimi repki, ki tvorijo nežen puhek, ki izgleda kakor velik mehak čopič.

Besedilo: Branko Brečko
Slike: Lea Babič