Iz ajde pripravljamo številne jedi, včasih skromne včasih razkošne, a vedno okusne!

Ajdo so včasih sejali tudi na Bizeljskem. Kasneje jo je zamenjala donosnejša pšenica. Konec  19. stoletja, ko je trsna uš uničila skoraj vse vinograde, je ajda Bizeljance rešila pred lakoto.

Bizeljski ajdov kolač je izvirna kulinarična posebnost Bizeljskega in okolice. Je ajdovo slano pecivo s skutnim nadevom.

Ustno izročilo pravi, da so ga včasih pripravljali ob težaškem delu v vinogradu, ob različnih praznikih (ob veliki noči, dnevu mrtvih, Martinovem, ob božiču …), ob degustaciji vin za prodajo, danes ga pa ponudimo kot slan desert.

Izdelek bi bilo smiselno zaščititi, s tem bi dvignili kakovost ponudbe na omenjenem območju in omogočili okoliškim kmetijam vir dodatnega zaslužka.

Recept za pripravo:

Sestavine: za testo: 80 dag ajdove moke, do 1,5 l vode; za nadev: 1,5 – 2 kg skute, 2–3 jajca, sol, 10–15 dag masla, 2 dcl kisle smetane.

Priprava: ajdovo moko solimo, poparimo z vrelo vodo, maso ohladimo, dodamo malo masla, umesimo testo ter ga razdelimo na dva ali tri dele.
Testo na tanko razvaljamo in ga namažemo z nadevom (iz skute, jajc, soli, kisle smetane); po nadevu narežemo koščke masla. Nato kolač zvijemo kot zavitek in ga položimo v namaščen ali s peki papirjem obložen pekač ter pečemo dobro uro in pol. 20–30 minut pečemo pri najvišji temperaturi (180 °C–200 °C), nato temperaturo zmanjšamo (160°C–170°C) in tedaj kolač premažemo še s kislo smetano (lahko tudi dvakrat) ter spečemo do konca.

Lažje ga razrežemo, ko se malo ohladi.

Preberi še:
– Tečaj priprave Bizeljskega ajdovega kolača
– Bizeljski ajdov kolač, Marija Sušnik, 20. 9.2010