Blago nagnjena sončna pobočja so bila že v rimskih časih zasajena z vinsko trto, katera je skozi stoletja bila glavni vir preživljanja prebivalstva tega območja.

Na najlepšem predelu vinsko turistične ceste, ki povezuje pretežno vinogradniške predele, je ohranjena stara Filova domačija, v kateri so živele in delale tri generacije.

Sedaj je v celoti spremenjena v etnografsko zbirko širšega območja ter dopolnjuje turistično podobo Bizeljskega.

V stari stanovanjski hiši in gospodarskem poslopju je stalna razstava, za ogled kmetijske opreme, posode, orodja, knjižnega in fotografskega gradiva s poudarkom na vinogradništvo.

Razstavni prostor zaključuje prelaz, ki ločuje gospodarski del od stanovanjskega, ki se v celoti odpira. Na 5000 m2 raste visokoraslo sadno drevje, grmičevje in enoletnice, ki imajo na tem prostoru tradicijo.

Zbirka etnoloških predmetov iz vsakdanjega življenja vodi obiskovalce v različna zgodovinska obdobja v zadnjih stotih letih. Da premore zbirka približno 2000 predmetov so zaslužni krajani, ki so jih darovali ali odstopili v hrambo.

Pod domačijo izvira bistri Naceljev potoček, v katerem so se ohranili raki jelševci.

Voden ogled je možen ob sobotah, nedeljah in praznikih, čez teden pa po naročilu. Parkirni prostor je zagotovljen za vsa vozila.

Naslov:    Pišeška cesta 35, 8259 Bizeljsko
Telefon:   07/49 51 752
Mob.tel:   031 792 411
medij_template_ikona_zemljevid.gifPrikaži zemljevid
Zemljepisna dolžina: 15.676707, širina: 46.002944