Ljudski pevci Bizeljsko so že desetič gostili ljudske pevce od blizu in daleč na prireditvi Veseli hribček v cerkvi sv. Lovrenca na Bizeljskem. Za začetek so sami zapeli Slomškovo Veseli hribček. Slomškove misli je v povezovalni tekst vpletla tudi Nataša Šekoranja Špiler.

Po pozdravu izrečenem vsem gostom in poslušalcem je citirala njegov nagovor: »Vem, da lepe pesmi radi pojete, ino s petjem sebi kratek čas, drugim veselje delate. Bogu pa čast ino hvalo dajete! Le pošteno petje vam pravo in stanovitno veselje daja. Pojte le, pa pojte pošteno, ino najte, da se vaših bogaboječih ino nedolžnih pesmi slaven glas po dolinah razlega, po hribih razdeva in po gorah do nebes vzdiguje!«
Na tej jubilejni prireditvi so poleg gostiteljev nastopili še Ljudske pevke Rožce iz Dolenjskih toplic, Vaški prvci iz Šentruperta, Pevke ljudskih pesmi Trlce z Vrhnike, Lovrenški ljudski pevci iz Juršincev, Čebelice iz Mirne peči, Pevci iz Globokega in člani Kulturno umetniškega društva Hruševec Kupljenski. Z dogodkom, ki je posvečen Antonu Martinu Slomšku, se poklanjamo in obenem ohranjamo bogato dediščino ljudskega petja, slovenskega jezika in kulturne dediščine. Nastopajočim je dobrodošlico izrekel domači župnik Vlado Leskovar, župan Ivan Molan in predsednica sveta KS Bizeljsko Mateja Kmetič, ki se zaradi drugih obveznosti prireditve nista mogla udeležiti pa sta jim vzpodbudne misli namenila v zapisih, ki jih je prebrala povezovalka programa Nataša.

Letos mineva 198 let odkar je Anton Martin Slomšek tu začel svojo duhovniško pot. Znano je, da je med svojim kaplanovanjem na Bizeljskem napisal, zložil ali samo priredil okoli 20 pesmi. Stare pesmi je popravljal, jih požlahtnjeval, vsebinsko predelal in izrazno prečistil. Slomšek v svojih pesmih ni težil za umetniško dovršenostjo, temveč se je z njimi želel približati preprostemu človeku, preprostemu ljudstvu in ga spodbujati k ozaveščanju o lepi slovenski besedi. Prav zato so mnoge njegove pesmi tudi ponarodele. Domnevno je tu nastala tudi ena najbolj priljubljenih in razširjenih , to je En hribček bom kupil oz. v originalu Veseli hribček po kateri prireditev nosi ime. Slišane pesmi so uglasbene zgodbe iz življenja naših prednikov, ki jih ljudski pevci prenašajo iz roda v rod.

Prireditev je tudi tokrat za Radio ognjišče posnela Vesna Sever Borovnik, ki je pozdravila in pohvalila ljubitelje ljudskega petja pri njihovem trudu za ohranjanje dediščine. Posnetku lahko prisluhnete 26.6. ob 21. uri.

Jože Veršec, vodja Ljudskih pevcev Bizeljsko, ki je tudi glavni pobudnik te prireditve, je po zahvalnem nagovoru vse sodelujoče povabil k tradicionalnemu zaključku s skupno pesmijo Marija skoz življenje, ki jo je na orglah spremljala Metka Babič. Vsem nastopajočim je zahvale za sodelovanje predala Katarina Zagmajster.

Anton Martin Slomšek je med drugim zapisal: »Kar je oče dobrega od svojih starih prejel, mora svojemu sinu zapustiti in kar se je mati od svoje matere hvalevrednega naučila, bo tudi svoji hčeri zapustila. Materin jezik je najdražja dota, ki smo jo od svojih starih dobili. Dolžni smo skrbno ga ohraniti, olepšati in svojim mlajšim zapustiti.« in ljudski pevci s svojim petjem počnejo prav to.

Lea Babič