Pozno popoldne prve julijske nedelje smo se že tretjič zbrali pod našo brajdo in pripravili literarno glasbeni večer.

Tokrat smo v goste povabili mlada domačina, Leona Rožmana, ki sicer ne živi več na Bizeljskem, a ostaja s srcem in dušo Bizelanc in srednješolko Manco Mihelin. V pogovoru, ki ga je vodila Doroteja Šekoranja, učiteljica slovenščine, je LE ON Leon Rožman razkril svoje iskanje sreče in dognanja na tej poti, ki je mnogim med nami večen izziv. Povedal je, da je s pisanjem začel v srednji šoli, ko je tudi napisal eno izmed prvih pesmi Vesna / Pomlad. Intenzivno pisanje, zaradi česar je tudi nastala zbirka njegovih pesmi z naslovom LE ON – Pesmi in misli iz vesolja, pa se je začelo pred približno dvema letoma. Zadnje čase napiše tudi več kot eno pesem na teden, pisati pa največkrat začne z glavnim sporočilom na koncu, ki ga nato nadgrajuje navzgor. Pogosto piše akrostihe ali posvetila. Leon v verzih zapiše to kar mi čutimo. Na svoj način podaja neke vrste navodila za življenje. S pesmimi (MANJ)VREDNA, (NE)MOČNA, (NE)MOGOČE pove, da z odstranitvijo tistih NE-jev in MANJ-jev iz svojega življenja preidemo ne le v povprečje, ampak še malo višje. V svoji prvi zbirki pesmi in misli, ki jo je na prireditvi podaril obiskovalcem, je objavil tudi nekaj zanimivih misli, s katerimi se z lahkoto poistovetimo »Solze so zelo podobne dežju. Padejo, da lahko rastemo«, je ena izmed njih.

Manca Mihelin je dogodek popestrila s svojim čudovitim glasom. Pravkar je končala drugi letnik srednje šole smer predšolska vzgoja. Poleg drugih hobijev igra klavir, nadvse rada pa poje in nastopa. Peti je začela v šolskem zboru pod taktirko pedagoga Vilka Ureka. Sodelovala je v šolskem ansamblu, na šolskih festivalih, šolo pa velikokrat predstavljala ob klavirski spremljavi učitelja Vilka na raznih prireditvah v drugih krajih. Leta 2015 je sodelovala v oddaji razred talentov, ki ji je bila velika odskočna deska za naprej. S pomočjo mentorice Alenke Godec se je naučila tudi veliko tehnik petja. Nastopala je na številnih festivalih in dosegala odlične uvrstitve. Na mednarodnem otroškem festivalu v Brežicah je osvojila 3. mesto, leta 2018 pa na Glasu mladih v Črnomlju zmagala. Pred dobrim letom se je predstavila na Slovenski noti, kjer je osvojila drugo mesto. Od leta 2016 se petja uči pri Bibi Novak, leta 2019 in 2021 pa je bila deležna tudi opernih tekmovanj v Osijeku, kjer je dosegla srebrno diplomo.

Poslušalci so z aplavzom nagradili nastopajoča, med druženjem ob kozarčku pa izražali navdušenje nad slišanim. Leon je z veseljem delil avtograme in napovedal začetek svoje profesionalne pesniške pa tudi glasbene kariere.

Lea Babič