»Iz ajde pripravljamo številne jedi, včasih skromne, včasih razkošne, a vedno okusne«, je misel, ki nas vodi pri pripravi ajdovih dobrot, predvsem bizeljskega ajdovega kolača, ki mu namenjamo zadnjo oktobrsko nedeljo.

Članice Društva kmetic Brežice Aktiva Bizeljsko smo to zgodbo začele pisati pred šestnajstimi leti, ko je padla odločitev, da izpostavimo neko jed, ki so jo pripravljale naše babice. Odločile smo se za slani desert poimenovan bizeljski ajdov kolač. Trinajstkrat je ocenjevanje in razstava bizeljskega ajdovega kolača potekalo na TK Balon – Bela gorca, štirinajstič smo zaradi takratnih razmer pripravile virtualno razstavo. Tudi petnajsta razstava je potekala v omejenem obsegu v Posavskem muzeju v Brežicah. Letos se je kolač vrnil na Bizeljsko in sicer v osnovno šolo.

Tokrat je sodelovalo 15 gospodinj, nekatere prvič, druge že večkrat. Komisija v sestavi Kristina Ogorevc Račič univ. dipl. inž. živilske tehnologije, direktorica Centra za podjetništvo in turizem Krško, Cvetka Gramc vodja restavracije Hotela Terme in a la carte MM restavracije v Termah Čatež ter Slavka Preskar, dolgoletna predsednica Društva kmetic Brežice, je ocenila kolače ter podelila priznanja. Trud pekaric se je izplačal, saj so bile nagrajene s šestimi srebrnimi in devetimi zlatimi priznanji, ki jih prejmejo glede na število osvojenih točk. Srebrna priznanja so domov odnesle: Lidija Cerjak, Jožica Putrih, Milena Dušič, Mira Kene, Melany Cvetko in Ida Urbanč, z zlata pa : Marija Popovič, Jožica Krošelj, Ivanka Kocjan, Sabina Kostevc, Ivana Lipej, Anica Črnelič, Erna Rožman, Marija Urek in Slavica Antolovič.

Preden so bila podeljena priznanja, smo prisluhnili kulturnemu programu v izvedbi učenk in učenca OŠ Bizeljsko pod vodstvom glasbenega pedagoga Vilka Ureka ter vzpodbudnim besedam in pohvalam gostov: župana Ivana Molana, predstavnice kmetijsko gozdarske zbornice NM izpostave v Brežicah Milene Rožman, županskih kandidatov Mojce Florjanič in Igorja Zorčiča, predsednice sveta KS Bizeljsko Mateje Kmetič, ravnateljice OŠ Bizeljsko Metke Kržan, predsednice Društva kmetic Ajda iz Šmarij pri Jelšah Francke Javeršek ter koordinatorke projekta in ocenjevanja Milene Vranetič.  Predsednica DK Brežice Zdravka Kampijut je nanizala nekaj spominov na pretekle prireditve, ki so bile predstavljene tudi v spremljajoči fotografski razstavi z naslovom 15 let bizeljskega ajdovega kolača.

Lea Babič
Foto: Branko Brečko in Lea Babič