Repnica pri Kovačičevih

Repnica pri Kovačičevih

Naslov: Brezovica na Bizeljskem 29, 8259 Bizeljsko
tourist_icon_bus tourist_icon_ptp Parkirišče tourist_icon_bed
Telefon: 07/49 51 091

ikona_zemljevid Prikaži zemljevid
Bizeljčan PTP: tick_icon
Možen dostop z avtobusom: tick_icon
Število ležišč: cross_icon
Kapaciteta: 50 ljudi
Možnost plačila: gotovina tick_icon, plačilna kartica cross_icon

Opis:

Kovačičevi, po domače Medveškovi, vam z veseljem pokažejo svojo repnico in povedo zgodovino svoje domačije, da so imeli že pred sto leti dve repnici, ki so jih starši in dedki gospodarja Jožefa uporabljali za žganjekuho in hrambo pridelkov.

Uporabljali so jo kot hladilnik za hrambo različnih jedi, od kislega mleka, solate, jabolk in domačega kisa do kislega zelja. Tretjo repnico, ki so jo imeli nižje pod domačijo so pa imeli predvsem za hrambo poljedelskih pridelkov, kot so repa, korenje in krompir. Jožefa in Jožef, ki sedaj gospodarita na domačiji, vam z veseljem povesta svoje spomine na mladost, o življenju na kmetih nekoč …

 

V spominu na stare čase je začel Jožef z sinom pred nekaj leti kopati novo repnico še niže pod cesto. Repnica postaja vedno večja in lepša ter lahko vsak vidi na primeru kako repnice nastajajo. Imajo željo, da bi sobane med seboj povezali v krog. Toda to so stvari, ki jih boste najlaže doživeli na samem kraju ob razkazovanju in pogovorom z prijaznimi domačini.

 

Gostom lahko ponudijo odprto bizeljsko-zvrstno vino, kot pa tudi sortno vino laškega rizlinga, rumenega muškata in modre frankinje. Obiskovalci se lahko posladkajo tudi z jabolki starih sort, kot so mušanka, bobovec in kanada. Sadeži so prav zaradi konstantne vlage in temperature v repnici se do maja ohranijo sveži in so videti, kot da so bili obrani pred nekaj dnevi.

Gospodinja Jožefa pa vam pokaže že pozabljeno znanje pletenje »cekrov« in opletanja steklenic z koruznimi ovojki. Posladkate pa se lahko tudi s suhimi slivami.

Repnica pri Kovačičevih je kraj, kjer se lepota narave zlije z prijaznimi in gostoljubnimi domačini.

Delovni čas:
Po dogovoru tick_icon

 

Repnica pri Kovačičevih

Repnica pri Kovačičevih

Repnica pri Kovačičevih