Imamo to srečo, da se je v peskokopu kremenčevega peska v Župjeku na Bizeljskem naselila ena najlepših obarvanih ptic čebelar (Merops apiaster). Ime izvira iz načina prehrane, saj jé divje čebele in druge velike žuželke, ki jih z neverjetno spretnostjo in hitrostjo lovi v zraku. Velik je 27-29 cm, čez krila pa ima razpon od 44-49 cm. Razen v peščenih stenah bizeljskega gnezdi še ob reki Muri, na Goriškem, v peskokopu Ravno na vzhodnem delu Krakovskega gozda, posamezni pari gnezdijo tudi v peščenih sipinah gramoznic v Vrbini pri Brežicah. Vendar pa velja omeniti, da je bilo dolga leta prav pri nas edino gnezdišče v Sloveniji. Po pripovedovanju domačinov gnezdijo čebelarji tu že od leta 1984, ko naj bi v posamenznih letih gnezilo okoli 50 parov, po opazovanju iz zadnjih let pa se njihovo število giblje okoli 20 parov.

V naše kraje pridejo čebelarji okoli 10.maja. Do konca meseca izkopljejo v stene 1-2m dolge gnezdilne rove, dostikrat pa se vračajo tudi v stare gnezdilne rove. Pogosto zažnejo kopati več rovov, končata pa samo enega. V juniju pričnejo z valjenjem (4-7 jajc), ki traja 24 dni, čemur sledi intenzivno hranjenje mladičev. To obdobje je najbolj primerno za opazovanje, zlasti ob vročih in soparnih dnevih, ko oba starša neprestano prinašata v kljunih hrano mladičem. Po treh tednih mladiči že letijo. V mesecu avgustu pa zapustijo peskokop in odletijo proti ekvatorialni in južni Afriki, kjer prezimujejo.

Da bi opazovalci čim manj vznemirjali te redke ptice, je na primerni razdalji od gnezdilne stene postavljena zaprta opazovalnica, tik pred njo pa je postavljena pojasnjevalna tabla. Za opazovanje je priporočljiv daljnogled ali teleskop.

Vir: Brošura: Čebelar na Bizeljskem (Oš Bizeljsko), November 2002.
Foto: Branko Brečko.
medij_template_ikona_zemljevid.gifZemljepisna dolžina: 15.687736, širina: 46.012479