Društvo vinogradnikov Bizeljsko je tretjega marca letos organiziralo tradicionalno ocenjevanje vin. Vinogradniki so v oceno prinesli 116 vzorcev vin.

Vina je ocenila 5-članska degustacijska komisija KGZS – Zavoda Novo mesto v sestavi: Ivanka Badovinac, Milena Rožman, Damijan Vrtin, Jernej Martinčič in Andrej Bajuk, ki je komisijo tudi vodil in o ocenjevanju zapisal naslednje: »Letnik 2022 si bomo zapomnili kot letnik, ko je v času vegetacije vinske trte in v času dozorevanja grozdja vinograde marsikje prizadela toča, predvsem pa visoke temperature in sušno obdobje v času dozorevanja ter obilne padavine v drugi polovici septembra predvsem v času trgatve poznih sort). Letnik, kjer so se pokazale velike težave v času fermentacije in je zelo zahteven za kletarjenje. Glede na kakovost grozdja na eni strani in glede na težave v času predelave oz. fermentacije na drugi strani lahko pričakujemo na eni strani odlična vina, na drugi pa vina s pomanjkljivostmi ali celo bolezenskim stanjem. Vendar teh težav v ocenjenih vinih skorajda ni bilo zaznati. Degustacijo smo pričeli z vzorci rdečega bizeljčana, ki so bili lepo obarvani, tudi polni v okusu z uglajeno kislino. Ravno tako lepo obarvane modre frankinje, vendar nekoliko grobe, nekatere tudi z nekoliko previsoko kislino. Bolj so navdušili vzorci belih vin, ki so se pokazali v svoji pitkosti, svežini, sadnosti, lahko rečem vrhunski kakovosti. Navduševali so tako vzorci belega bizeljčana, kakor vzorci vseh ostalih sortnih belih vin, od rumenega plavca, odličnega laškega rizlinga do rumenega muškata. Končali smo z lepo paleto odličnih penin. Kljub večjemu številu vzorcev je bilo delo prijetno, saj smo imeli priložnost oceniti zelo lepa vina, kar kažejo tudi ocene (veliko vin ocenjenih z vrhunsko oceno nad 18 točk). Komisija je izločila cca 10 % vin, in sicer zaradi napake kot je bekser (nekje v povezavi z visokim žveplom), zaznati pa je bilo tudi nekaj bolezenskega stanja. Napake so s hitrim ukrepanjem odpravljive, žal bolezenskega stanja se ne da odpraviti. V svojem imenu in v imenu komisije čestitam vsem vinogradnikom za dosežena odličja. Prav tako pa čestitke organizatorju za strokovno izpeljano degustacijo«.

Priznanja za ocenjena vina so vinogradniki prejeli petega maja, ko so se zbrali pod Šekoranjevim kozolcem. Milena Rožman je povzela ugotovitve ocenjevalne komisije in zaželela dobro letino v zadovoljstvo vinogradnikov in ljubiteljev žlahtne kapljice. Tudi predsednik društva Blaž Zagmajster je izrazil zadovoljstvo ob ugotovitvi, da se kakovost vin zvišuje ter je vse manj napak in bolezni vin. Skupaj sta nato podelila priznanja in čestitala vinarjem. Poleg podeljenih priznanj glede na število točk so naziv prvak sorte prejeli naslednji vinarji:
– Klet Nujec za rumeni plavec, beli bizeljčan ptp, laški rizling in rdeči bizeljčan ptp;
– Plevnik Janez za rdeči bizeljčan ptp;
– Družina Beričnik za modro frankinjo
– Alojz Zupan za rumeni muškat
– Hiša pesmi in vina za penino

Naziv šampion je prejela Zala Šekoranja za predikat z oceno 18,77 točk.
V nadaljevanju so ob pokušini vin vinarji izmenjavali mnenja in izkušnje ter poklepetali o trenutnem stanju v vinogradih in kleteh. Mlada harmonikarja Miha Zagmajster in Aljaž Lipej sta poskrbela za glasbeni dodatek, ki je nekatere zvabil tudi na plesišče. Prireditev je povezovala Marija Bogovič.
Vsakokrat je na voljo bilten z vsemi rezultati ocenjevanja. Tokrat je v biltenu tudi izbor zapisov iz knjige Vinogradništvo na Bizeljskem nekoč in danes, ki jo je pred tridesetimi leti izdala OŠ Bizeljsko, kot zaključek obširne raziskovalne naloge z istim naslovom pod mentorstvom Mihaele Balon.

Lea Babič