Pred nami je V. bizeljska pešpot – Pot ob Soti, ki je nastala na pobudo vaščanov Gregovc. Posebno si je zanjo prizadeval, žal že pokojni, Živko Pregl, zato jo posvečamo njegovemu spominu.

Reka Sotla je mejna reka že od srednjega veka. Po dolžini s svojimi 90 km sodi med osem najdaljših rek pri nas. Ima majhen pretok, nekaj več kot 8,5 m3/s (npr. Savinja 45 m3/s), a je zelo vijugasta. Kljub mejnemu položaju ni predstavljala ovire za komunikacijo.

Pot se začne v Stari vasi pri Kajsovi domačiji, nasproti katere stoji hiša, kjer se je leta 1862 rodil Ivan Balon – deželni vinorejski komisar, ki je veliko prispeval k obnovi bizeljskih vinogradov, uničenih od trsne uši ob koncu 19. stoletja. Hišo krasi spominska plošča. Naša pot nas pelje čez travnike proti Sotli in lahko jo označimo za pot, ki nima nobenega vzpona, zato je primerna za vse tiste, ki vzponov in spustov ne zmorejo. Ob poti lahko v vsakem letnem času opazimo različne zanimive rastline (rman, šentjanževe rože, zlato rozgo, beli slez, šipek, navadni potrošnik, bezeg, navadna trdoleska, črni trn, rdeči dren in druge), ptice (jerebice, prepelice, čebelarje, sive čaplje, štorklje) in druge živali (zajce, srne) pa tudi gnezdišča bobrov se najdejo ob Sotli.

Preden pot zavije levo čez travnike, na desni v daljavi opazimo izliv potoka Dramlja v reko Sotlo. Ko hodimo nas na levi spremlja pogled na klet penin Istenič, Pivoteko pri Peču Bizeljsko in gostilno Kocjan, na desni pa vidimo razgibano hrvaško Zagorje in Medvednico s Sljemenom. Naši stalni spremljevalci so tudi njive z žitom, koruzo, krompirjem in ob vsem tem razkošju prispemo do regionalne ceste Stara vas – Figarjev most, kjer je blizu Hrvaška.

Ko cesto prečkamo, hodimo čisto ob Sotli, kjer je veliko drevja in ob mrtvem rokavu Sotle na levi prispemo do vasi Gregovce. Tu nas pozdravi stari, včasih najdebelejši hrast v Sloveniji vrste DOB (Quercus robur) pri Nuječevih, ki so vinogradniki in vsakega prijazno sprejmejo. Hrast so uničili hrastovi kozlički in je le še nema senca preteklosti.

Pot nadaljujemo med hišami z vrtovi in cvetjem, ogrado s konji, gremo mimo vaškega križa in če zavijemo levo do glavne ceste vidimo drevored 40 jablan (stare sorte), ki spomladi s cvetjem očarajo pohodnike, jeseni pa jih osvežijo s svojimi plodovi. Nadaljujemo naravnost in ko zapustimo vas Gregovce se nam odpre prelep pogled na Bizeljsko z vinogradi in razgledno točko Lusthaus, na farno cerkev Sv. Lovrenca z župnijo, na levi vidimo orlico z vrhom Špiček (686 m) in cerkev Sv. Vida, desno od farne cerkve stoji cerkev Sv. Antona. Na Hrvaško seže pogled od Klanjca do Sv. Filipa in Sv. Jožefa na levi.

Pot nadaljujemo čez travnike do treh večjih kamnov. Te so postavili Nemci med drugo svetovno vojno, da bi jim služili za opazovalnico. potem prečkamo vaški most in nadaljujemo pešpot preko travnikov in še enega jarka ob starem rokavu reke Sotle. Tu je mnogo lepih rastlin: kalužnice, veliki poletni zvonček, divje lilije in spomladi preproga belih zvončkov. Pot dalje vodi po kolovozu in nato zavijemo levo proti Novi vasi. Na desni je neokrnjena narava reke Sotle (včasih vaško kopališče Majdela) in kmalu pridemo do mesta, kjer se potok Sušica izliva v Sotlo. Tako prispemo do Nove vasi, kjer nas pod vaško lipo pozdravijo prijazni domačini. Od tu krenemo desno po cesti Nova vas – Draše in čez most, ter kmalu zavijemo levo. Hodimo ob potoku Sušica, prispemo do njiv in travnikov pri Kipu. Na desni se nahaja Florjanova kapelica, imenovana tudi bizeljska borza dela (tu so gospodarji hodili po delovno silo za pomoč v vinogradih). Naprej po kolovozu hodimo mimo hiš in njiv, na levi vidimo Zadružni dom, Zdravstveni dom in pošto in pridemo do središča Bizeljskega z osnovno šolo, Krajevno skupnost, trgovinami in lokali.

V primeru da od vaške lipe v Novi vasi krenemo desno in čez most pot nadaljujemo po regionalni cesti proti Hrvaški in sredi polj in travnikov zavijemo levo po kolovozni poti, pridemo do Bračne vasi s Slomškovo kapelico in med Sotlo na desni in hišami na levi prispemo do regionalne ceste Bizeljsko – Klanjec (Hrvaška). Če tu zavijemo po cesti desno, pridemo do Orešja in Hrvaške, levo pa nas cesta pelje mimo pokopališča in farne cerkve Sv. Lovrenca do središča Bizeljskega.

Dolžina poti:
Stara vas – Gregovce: 6 km / 1 ura 30 min
Gregovce – Nova vas: 2,5 km / 45 min
Nova vas – Bizeljsko: 1,5 km / 30 min
Nova vas – Bračna vas: 2,5 km / 45 min

Oprema: Lahka pohodniška obutek in veliko dobre volje.

Vir: Turistično društvo Bizeljsko in Kozjanski park

medij_template_pdf_icon.jpg

Pot_ob_Sotli