­

Postopek izdelave sodov

Za izdelavo sodov je najboljši hrastov les, najbolj kvaliteten je cepan oziroma kalan hrastov les. Sodi pa se lahko izdelujejo še iz drugih vrst lesa, na primer kostanja, akacije, murve, vendar sode iz te vrste lesa lahko uporabimo kot transportno posodo, ne pa za zorenje vina, za kar je primeren samo hrastov sod.

Najprej les razrežemo v posamezne doge, ki jih obdelamo na zunanji in notranji strani (z obličem – hobličem) ter ob straneh (s spehalnikom – štospankom). Pri tem uporabljamo modele, ki so izdelani za posamezno velikost soda. Spehalnik (štospank) je lahko dolg tudi do 2 metra in po njem vlečemo doge, da jih oblikujemo. Doga mora biti na vsakem koncu enake širine, na sredini pa širša.
Ko so doge obdelane, poiščemo primeren obroč. Obroč naredimo tako, da ga zakovičimo (zanetamo) na določeno dolžino, ki jo je treba izračunati glede na premer soda (napr. za 500 litrski sod se dolžina obroča izračuna glede na premer soda na straneh, ki je v tem primeru 80 cm x 3,14 rezultat je dolžina obroča, obroč pa odrežemo še 15 cm več, da ga lahko zakovičimo).
Pri okroglih sodih je dolžina dog določena, pri ovalnih pa jo moramo sami izračunati (napr. pri 500 litrskem sodu je dolžina doge 1 m in premer soda v glavi 80 cm. V glavi soda je vedno 1/5 manj premera od trebuha soda.

Sestavljanje dog: Ponavadi za to uporabljamo že rabljene obroče in šele na koncu izdelamo za sod nove obroče. V rabljen obroč sestavimo doge in nato lahko nabijemo še druge obroče na to stran soda. Na vsako stran soda ponavadi pridejo trije obroči, če je sod večji, pa tudi več obročev. Ko so na eni strani soda nabiti obroči, so doge še vedno ravne, zato znotraj soda zakurimo. Na konec dog nastavimo stezalo (šrafcug), s katerim lahko stiskamo doge. Šrafcug ima jekleno vrv, ki jo navijemo okrog dog, ki stojijo narazen. Sod ob kurjenju od zunaj zmakamo z vodo. Ko se začne iz dog kaditi, začnemo privijati doge s šrafcugom. Skupaj jih vlečemo tako dolgo, da se doge upognejo skupaj. Nato sod obrnemo in sedaj imamo šrafcug zgoraj. Takoj damo gor največji obroč in če je potrebno, še privijemo doge s šrafcugom ter damo gor še drugi obroč. Nato vzamemo šrafcug dol in zabijemo zadnji obroč ter sod obdržimo na ognju še približno 20 minut, da doge popolnoma omrtvijo. sod damo nato z ognja in porežemo doge v ravnino in obdelamo glavo soda z obličem (hobličem) ladjičarjem. Nato vzamemo krivo rezilo (krumajzl) in obdelamo glavo doge od znotraj najprej na grobo, nato pa še z manjšim hobličem ladjičarjem še bolj na gladko. Nato naredimo sodarski utornik (froš, fršnico). Frošnico vrežemo na določenem mestu, ki je odvisno od debeline glave doge (kolikšna je debelina glave doge, toliko centrimetrov v globino soda vrežemo froš. Vrežemo ga z utornikom – frošnica ali po nemško kimhobl).

Izdelava podov soda: Mere so že določene, zato najprej odrežemo najdaljšo sredinsko desko za vratca, nato pa čedalje krajše deske. Deske nato zatiplamo skupaj z žeblji dvokončniki. S šestilom nato zarišemo 6 – krat po utoru (frošu). Ko s šestilom pridemo nazaj na isto mesto, je to točna mera za pod soda. Pod nato zarišemo in ga odžagamo ter obdelamo konec poda s krivim rezilom ali kakšnim drugim pripomočkom, napr. rezkalni stroj (frezer). Na tistem podu soda, kjer bodo vratca, že prej za sredinsko desko izberemo čimbolj široko desko, na katero vrežemo vratca z ročno žago. V sod najprej vstavimo zadnji pod. Vstavimo ga tako, da froš obložimo z rogozo, pod vstavimo v sod in med vsako špranjo (fugo) vstavimo rogozo, in nabijemo stare obroče. Nato vstavimo še prednji pod, pripravimo vratca in v vratca damo vijak in naredimo rigl ter vratca zapremo. V fuge vstavimo rogozo in še na to stran nabijemo stare obroče. Nato na sodu pustimo samo glavna dva obroča in so odzunaj očistimo s hobličem amerikanerjem.
Ko je sod očiščen, zarišemo za obroče. Sod razdelimo na tri dele. Na eni tretjini soda na sredini ni obročev, na straneh pa so. Za sod sedaj izdelamo nove obroče in najprej nabijemo na obe strani največje obroče. Potem na eni strani soda zbijemo glavni obroč in očistimo sod do konca, ker ga prej zaradi obroča nismo mogli. Nato nabijemo še preostala dva obroča, od največjega do najmanjšega. Na drugi strani soda postopek ponovimo. Pri nabijanju obročev uporabljamo nastavno kladivo (zechamer) in eno težje kladivo, ki ga uporabljamo tudi pri zakovičenju (netanju) obročev. Pode očistimo z zunanje strani.

Priprava soda za uporabo: Iz lesa moramo odstraniti tanin, kar lahko naredimo s paro. V primeru, da se sod rabi takoj, pa ga parafiramo, vendar to ni priporočljivo, ker so potem ne diha. Parafin segrejemo do 180° C in tudi sod segrejemo. Sod na hitro oblijemo s parafinom in ga takoj scedimo iz soda.

M. Sušnik

29.09.2010|Zgodovina Bizeljskega|