Vesna je potomka znane bizeljske družine Pečnik. V hiši je bila nekoč  znana gostilna in ob hiši mlin, eden izmed sedmih nekdanjih mlinov na potoku Sušica. Otroštvo je preživljala na Bizeljskem in Rakičanu od koder se je vrnila spet na Bizeljsko leta 1954. 

Prve štiri razrede osnovne šole je obiskovala na Bizeljskem in naslednje štiri v Celju, kjer je končala tudi gimnazijo. V Zagrebu je začela študirati umetnostno zgodovino in angleščino, a se kmalu preusmerila na študij živilske tehnologije v Ljubljani. Po diplomi je dve leti delala na fakulteti kot višji strokovni delavec na oddelku za mikrobiologijo. Vleklo jo je bližje domačim krajem, zato je sprejela službo v Slovinu Brežice v laboratoriju BAP in nato v Imperialu Krško, kjer je delala v kontroli kvalitete.

Vseskozi je ostala povezana z rojstnim krajem in se sem rada vračala z možem Hermanom ter hčerkama Nežo in Ano. Po upokojitvi se je dokončno vrnila v hišo svojih prednikov in še bolj zavzeto delovala v domačem turističnem društvu, ki mu je trinajst let tudi predsedovala. Kot predsednica je nadaljevala z nekaterimi prejšnjimi projekti društva, svoje delovanje pa usmerjala predvsem k privabljanju turistov na Bizeljsko z organiziranjem pohodniških poti ter tradicionalnih pohodov po teh poteh, ki jih je ustavila šele epidemija. Te poti so označene z vhodno tablo in smerokazi, ob odprtju vsake posamezne poti pa je bila izdana tudi zloženka z opisom poti in zanimivosti ob njej. Vseskozi je vzpodbujala sodelovanje s Kozjanskim regijskim parkom, kar je pripeljalo do realizacije številnih projektov. Nekateri izmed njih so: Vodnik po bizeljskih pešpoteh, Rože moje mladosti, Drevesa Bizeljskega, Sončna vrata, Stoletnica razstave grozdja in vina na Bizeljskem in še bi se kaj našlo.

Pred upokojitvijo je delala na projektu »Ozaveščanje za turizem« v katerem so bile narejene štiri pešpoti v krški občini, kjer je dobila navdih za bizeljske pešpoti.

Od leta 2006 vsako leto organizira likovne delavnice z osnovnošolci v projektu DEKD (dnevi evropske kulturne dediščine), kjer ji še ne zmanjkuje idej. Tudi po tem, ko je predsedovanje predala mlajši kolegici, v vlogi podpredsednice društva opravlja številne naloge. Je tudi aktivna članica društva vinogradnikov ter aktiva kmetic. Ko smo v aktivu pripravljale tematske večere z jedmi iz lokalnih pridelkov, se je izkazala s številnimi jedmi iz repe, ki jih je postregla udeleženkam.  Za aktivnosti v dobrobit domačega kraja ji je ob krajevnem prazniku leta 2017 svet krajevne skupnosti Bizeljsko podelil priznanje KS, leta 2018 pa Aktiv kmetic.

Kot prava Bizeljanka ostaja zvesta vinogradništvu in z družino obdeluje 5000 trt vinograda obnovljenega 1982. Rada poje in v družbi vedno pritegne petju, poleg tega pa z možem Hermanom sodelujeta v glasbeni skupini Venus iz Celja. Dvakrat so se predstavili tudi bizeljskemu poslušalstvu. Načrtovano je bilo še več nastopov, ki bodo morali počakati na čase po epidemiji.

Lea Babič