Pohod ob Sotli je potekal zadnjo nedeljo v avgustu. To je letošnji drugi pohod po bizeljskih pešpoteh v organizaciji turističnega društva Bizeljsko.

V sončnem jutro smo se zbrali pri vili Istenič v Stari vasi, kjer smo se okrepčali z bizeljskim ajdovim kolačem in drugimi slanimi, sladkimi in tekočimi dobrotami. Med polji in travniki smo se napotili do mejnega prehoda Stara vas, od koder smo ob  žici, ki je postavljena ob reki Sotli in pot nadaljevali do vasi Gregovce. Pri Nuječevih  smo najprej izvedeli zanimivosti o starem hrastu, se okrepčali v senci lipe ter se ohladili ob pokušini vin v njihovi kleti. Ko je zvonilo poldan, nas je Jerneja Pregl Čampa tudi tokrat postregla z vročo govejo juho. Pot smo nadaljevali proti repnici Pudvoi, kjer smo si ogledali repnico in se okrepčali z njihovimi dobrotami. Od tu smo se vrnili v Gregovce, kjer nas je čakalo kosilo. Tudi hladen špricer ni manjkal.

Rahli oblački so poskrbeli, da ni bilo prevroče, organizator pa za dovolj hrane in tekočine. Med potjo smo obujali spomine s starimi znanci in tkali nova prijateljstva.

Lea Babič
Video: Davor A Lipej, Videokom Brežice