Pomladna dela v vinogradu so opravljena, vina v kleti pa donegovana in pripravljena za trg. Kot vsako pomlad, je tudi letos društvo vinogradnikov Bizeljsko organiziralo ocenjevanje vin, čemur je sledila podelitev priznanj v soboto, trinajstega aprila.

Ob tej priložnosti je izdan bilten z rezultati. Predsednik društva Aleš Balon je v uvodu zapisal nekaj dejstev in misli o aktualnih razmerah v vinogradništvu ter o letošnjem ocenjevanju vin. Komisija, ki so jo sestavljali degustatorji KGZ Novo mesto, je ocenila 87 vzorcev. Število vzorcev je manjše kot pretekla leta, predvidoma zaradi lanskega neurja s točo, ki je močno oklestila vinograde in bistveno zmanjšala pridelek. Zanimivo je, da vse bolj prevladujejo bela vina in vsako leto več penin. Ob tem je izrazil zaskrbljenost nad trendom opuščanja in krčenja vinogradov, ki se dogaja kljub izrednim vinorodnim legam, ki omogočajo pridelavo vrhunskih vin. V občini Brežice je bilo v štirih letih izkrčenih kar 125 ha vinogradov. Lepo urejena krajina, z vinogradi zasajeni griči, so dajali čar našim krajem in medse privabljali številne turiste, kar bi si želeli tudi v prihodnje. Pri tem so pomembni tudi mali vinogradniki, saj nekaj večjih ne more obdelati vsega. Kljub temu je Balon izrazil zadovoljstvo, da je v društvu kar nekaj mlajših vinogradnikov, ki posodabljajo svoje kleti in kletarsko opremo, saj stremijo k razvoju vinogradništva in ohranjanju kakovosti bizeljskih vin. » Ponosni smo na našega člana, bivšega predsednika društva Blaža Zagmajstra, ki je bil 21. marca izvoljen za predsednika Zveze društev vinogradnikov Slovenije VINIS«, je še dodal Balon.

V nadaljevanju je vodja enološkega laboratorija KGZS – v Novem mestu Andrej Bajuk, ki je predsedoval komisiji v sestavi Janja Lokovšek, Milena Rožman, Brigita Kocjan in Jernej Martinčič  opisal ocenjevanje, ki je potekalo dvaindvajsetega marca letos. Zaradi neugodnih vremenskih razmer je bil lanski letnik težaven, vendar so se vinogradniki potrudili in pridelali kakovostna vina med katerimi je nekaj tudi vrhunskih. Najboljše rezultate so v posameznih sortah in s tem naziv prvak sorte dosegli: Aleš Balon za rumeni plavec, Klet Kovačič za beli bizeljčan PTP, Klet Prinela in Igor Balon za modro frankinjo ter Franjo Balon za rumeni muškat in penino. Najvišjo oceno, 19 točk, je prejel predikat vina Graben in s tem naziv šampion. Priznanja je ob predsedniku Društva vinogradnikov Bizeljsko Alešu Balonu, predsedniku zveze VINIS Blažu Zagmajstru in predstavnici ocenjevalne komisije Mileni Rožman podeljevala vinska kraljica Bizeljskega Ana Kovačič.

Lea Babič