Učenke in učenca osnovne šole Bizeljsko se udeležujejo projekta Kuhna pa to, ki letos poteka že petič. Namen projekta je obujanje prehranske kulturne dediščine, ki jo z medgeneracijsko komunikacijo in raziskovalnimi metodami oživljajo slovenski osnovnošolci s pomočjo in usmeritvami mentorjev, učiteljev gospodinjskega pouka ali drugih predmetov. Iz pozabe jim je uspelo iztrgati že preko 1200 jedi. V štirih letih intenzivnega dela, ki vključuje tekmovanja, seminarje za mentorje in delavnice za otroke, jim je uspelo pritegniti veliko število mladostnikov, ki tako ohranjajo tradicionalne jedi iz lokalnih sestavin. S pridobljenim znanjem spodbujajo mlajše generacije ter sorodnike.

Na enem izmed regijskih tekmovanj so se v prostorih kleti penin Istenič v Stari vasi na Bizeljskem pomerili učenci iz Škocjana, Rake, Planine pri Sevnici, Kozjega, Gorskega Kotarja ter domačini. Kuhali so:

  1. lokalno značilno jed, povezano s kulinarično dediščino kraja bivanja tekmovalne skupine ali regije, ki bi jo kot značilnost kraja predstavili turistom,
  2. jed iz prve točke, ki jo skupina pripravi na sodoben način. Ob tem lahko kako sestavino odvzame ali doda, vendar mora jed še vedno ohranjati svojo identiteto,
  3. lokalno značilno dobrodošlico (Gre za prigrizek, ki bi ga gostom ponudili ob snidenju in je prav tako sestavljen iz lokalno značilne sestavine.)

Pod budnim očesom komisije v sestavi ustanoviteljice projekta Anke Peljhan, ravnateljice višje strokovne šole Piramida Maribor, dr. Blanke Vombergar, gostitelja Mihe Isteniča ter Zale Šekoranja, so mladi kuharji mesili, valjali, pražili, kuhali, dušili, pekli in na koncu lično postregli nadvse okusne jedi. Komisija je imela težko delo oceniti posamezne jedi in izbrati tri skupine, ki se uvrstijo v finale. Tokrat so to učenke in učenci OŠ Raka, Škocjan in Bizeljsko.

Čestitamo njim in njihovim mentorjem, ki jim omogočajo sodelovanje, jih usmerjajo k pravilnim virom in pilijo kuharske veščine v skupno dobro.

Lea Babič