Razvoj vinske trte je v vinorodni deželi Posavje hiter in dosega razpiranje petega lista (15 po lestvici BBCH).
V deževnem pomladanskem vremenu je potrebno vinograde ob odganjanju mladik zaščitit pred črno pegavostjo vinske trte. Za nanos fungicida poskrbite pred padavinami. Svetujemo pripravke kot so: FOLPAN 80 WDG (1,9 kg/ha), FOLPAN 50 SC (3 l/ha), ANTRACOL (2 kg/ha), ANTRACOL WG 70 (2 kg/ha) ali POLYRAM DF (3 kg/ha),… Možna je tudi uporaba pripravkov MOMENTUM F (3 kg/ha) ali MIKAL FLASH (3 kg/ha), oz. UNIVERSALIS (2 l/ha) ali QUADRIS (0,75-1 l/ha; dovoljena poraba zalog do 31.01.2017). DELAN 700 WG se lahko proti črni pegavosti na vinski trti uporabi le v primeru, da imate staro zalogo s staro etiketo (v tem primeru je veljavnost do 31.12.2017).

Navedena sredstva bodo predstavljala tudi zaščito pred primarnimi okužbami s peronosporo vinske trte, za katero pogoji bodo izpolnjeni v kratkem.

Pri spremljanju naleta metuljev grozdnih sukačev beležimo izredno številčen ulov na feromonske vabe. V primeru nevarnosti za pridelek, vas bomo o nadaljnjih varstvenih ukrepih pravočasno obvestili.

Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja. V primeru uporabe insekticidnih sredstev, ki so nevarna za čebele, odstranite cvetočo podrast in opravite nanos v večernem času, ko čebele ne letajo. Pozorni bodite tudi na omejitve pri varstvu vodotokov.

Vir: Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto
Pripravil: BAJEC Domen