Obisk kipa Fatimske Marije Romarice v Sloveniji

Obisk Fatimske MarijeV letu 2016, poleg jubilejnega leta usmiljenja v Cerkvi na Slovenskem praznujemo še prihod milostnega kipa Marije Romarice iz Fatime. To bo zdaj v Sloveniji že tretji Marijin obisk, odkar je fatimski Marijin kip leta 1947 začel romati po svetu. Dva dosedanja prihoda v Slovenijo, leta 1997 in 2008, sta prinesla zelo bogate duhovne sadove.

Da bi mogla fatimska Marija neprestano romati po vsem svetu, je isti kipar, ki je naredil originalni kip, po njem izdelal še enega. Dne 13. maja 1947 ga je okronal ManuelMendes, nadškof iz Evore. Tedaj so kip odpeljali na Nizozemsko v Maastricht, da je predsedoval mednarodnemu marijanskemu kongresu. Nato je večkrat obšel ves svet, prinašajoč sporočilo miru in ljubezni. Prvič v zgodovini se je zgodilo, da je kak milostni kip preromal vse celine sveta. Fatimska Mati Božja je pritegnila velike množice ljudi, tudi pripadnike drugih ver in neverne. Po njej so ljudje prejeli mnogo milosti in se spreobračali. Poročajo tudi o čudežih. Versko življenje se je poglobilo.

Kakšen pomen ima romanje fatimskega Marijinega kipa po vsem svetu? Zakaj naj bi prišel tudi k nam, saj imamo Marijine kipe tudi doma?« Marija si je izbrala prav Fatimo kot poseben kraj Božje milosti. Izkustva po vsem svetu in tudi v Sloveniji kažejo, kako Marijin obisk vodi k Jezusu in zvestejšemu življenju po evangeliju. Fatima je tesno povezana z dogajanji v vesoljni Cerkvi in s papeži, posebej z Janezom Pavlom II., z atentatom nanj in s posvetitvijo sveta Marijinemu brezmadežnemu Srcu.

Obisk Fatimske Marije v naši župniji

Tudi tokrat bo romala po naših župnijah, božjih poteh, redovnih skupnostih in duhovnih središčih. To bo najlepša priložnost, da se posvetimo ali obnovimo našo posvetitev Njenemu Brezmadežnemu Srcu kot posamezniki, družine ali župnija. Prepričani smo, da bo s svojim prihodom prinesla novo upanje slovenskemu narodu, ki ga v tem zgodovinskem trenutku tako zelo potrebuje.

V naši župniji bo Fatimska Marija v nedeljo 4. septembra 2016. Podrobnosti o obisku bodo v naslednjih oznanilih.

Priprava na obisk Fatimske Marije se bo začela v nedeljo 31. julija 2016 pri sveti maši. Prav je, da se duhovno pripravimo na obisk milostne Fatimske Marije v naši župniji!

Magdalenska nedelja v Orešju

V nedeljo, 24.julija 2016, bomo obhajali Magdalensko nedeljo v Orešju. Slovesna sveta maša boob 10. uri! V župnijski cerkvi bo sveta maša ob 8. uri!

Cerkev Marije Magdalene, ki stoji v vasi Orešje, pisni viri jo prvič omenjajo šele leta 1545. Sedanja cerkvena stavba izvira iz leta 1653, o čemer priča datum na talnem zidcu. V letih 1895–1900 so ji prizidali zvonik in jo poslikali. Prvotni glavni oltar iz leta 1665 je bilo bnovljen leta 1902.Oba stranska oltarja (sv.Barbare in sv.Katarine) pa sta iz druge polovice 18.stoletja. Zaradi dotrajanosti smo jih dali v obnovo. Obnovljeni oltar sv.Barbare že krasi cerkev. Za oltar sv.Katarine pa imamo še nekaj dolga. Zato vas prosim za darove, da ga bomo lahko čimprej postavili v cerkev.

Gospodinje naprošam za pecivo, vinogradnike pa za vino, da se bomo po maši ustavili ob kozarčku in pecivu! Lepo vabljeni!

Krištofovanedelja

V nedeljo, 24. julija 2016, bomo v Cerkvi na Slovenskem praznovali Krištofovo nedeljo, ki jo zaznamuje misijonska akcija Miva. Po župnijah ta dan potekata prostovoljna nabirka za misijonska vozila in blagoslov vozil. Ustanova Miva Slovenija zbira denar za prevozna sredstva v misijonskih deželah. Zbrana sredstva namenijo potrebam slovenskih misijonarjev. Verniki in ljudje dobre volje smo z akcijo Miva povabljeni k solidarnosti s tistimi, ki jim z darovi za misijonska vozila posredno lahko rešimo življenje ali vrnemo zdravje. Vozila, ki jih uporabljajo misijonarji, med drugim omogočajo njihov prevoz, uporabljajo jih za prevoz gradbenega materiala, za vzdrževanje in gradnjo cerkva, šol ali dispanzerjev. Krištofova nedelja nas tako povezuje z božjo dobroto in božjim varstvom. Naša dobrota pa objema misijonarje in ljudi v misijonskih deželah.

Blagoslov prevoznih sredstev bo po sveti maši ob 8. uri na Bizeljskem in ob 10. uri v Orešju!