SVETI ANTON PUŠČAVNIK

Pomembno dejstvo je, da je sv. Anton oče menihov in puščavnikov. Rodil se je okoli leta 250. Doma je bil v srednjem Egiptu. Pri dvajsetih letih je bil že sirota. Starši so mu zapustili lepo premoženje in zgled bogoljubnega življenja. Po smrti staršev je začutil v sebi božji klic po evangeljski popolnosti. Zemljišča je prepustil sosedom, drugo imetje je razprodal, veliko vsoto razdelil ubogim, le mlajšo sestro je zavaroval pred pomanjkanjem. Potem se je umaknil v samoto. Najprej blizu domače vasi. Čas je uporabljal za gorečo molitev in obiskovanje pobožnih puščavnikov. Pri vsakem se je naučil kakšne kreposti in se je v njej vadil. Tako se je ne da bi vedel ali hotel pripravljal, da postane vodnik številnih bogoljubnih duš.
Preden je to dosegel, je moral skozi ogenj hudih skušnjav, s katerimi ga je satan mučil dolga leta. Preživljal se je z zelišči in s kruhom, ki so mu ga prijatelji prinašali vsake pol leta. Vsem, ki so ga prosili duhovne pomoči, je Anton rad ustregel. Trikrat je šel celo v hrup svetovnega mesta Aleksandrije, da je na prošnjo škofa Atanazija branil pravo vero zoper arijance. Proti koncu svojega življenja se je z najzvestejšimi učenci naselil na komaj dostopni gorski polici, 1200 metrov nad morjem, kjer je odkril studenec in uredili so si vrt. Tam je dozorel za nebesa. Gospod življenja ga je poklical, ko je dopolnil 106 let. Njegovo češčenje se je bliskovito razširilo najprej po Vzhodu, kmalu pa tudi po Zahodu.
Med našim ljudstvom je sv. Anton že od nekdaj izredno priljubljen svetnik. Za svojega zavetnika ga častijo različni stanovi: živinorejci, svinjski pastirji, ščetarji, rokavičarji, mesarji, peki. Mladi ljudje so se zatekali k njemu kot posredniku pri izbiranju zakonskega partnerja. Sveti Anton puščavnik goduje 17. januarja.

Tudi na Bizeljskem imamo cerkev svetega Antona puščavnika. V nedeljo 15. janurja bomo obhajali ANTONOVO NEDELJO v cerkvi svetega Antona, kjer bomo imeli sveto mašo ob 9. uri. Lepo vabljeni!

DRUŠTVO VINOGRADNIKOV BIZELJSKO IN ŽUPNIJA BIZELJSKO VABITA

v nedeljo, 22. januarja 2017 na Vincencovo nedeljo. Ob 10. uri bo sveta maša v župnijski cerkvi na čast sv. Vincenciju. Po maši bo blagoslov vinske trte ter otvoritev rezi.

Dogajanje bodo popestrili: Moški pevski zbor Bizeljsko, Vinska kraljica Bizeljskega in drugi glasbeni gostje.

Vinogradniki po starem običaju prinesejo seboj klobaso, ki jo pred mašo prinesete v župnišče!

Prisrčno vabljeni, da se skupaj priporočimo za dobro vinsko letino!

SVEČNICA 2. februar

Na praznik Gospodovega darovanja se spominjamo dogodka, ko se je Jezus srečal z izvoljenim ljudstvom, ki ga predstavljata starček Simeon in prerokinja Ana.
Na praznik GOSPODOVEGA DAROVANJA ali »SVEČNICO« v cerkvi pri bogoslužju prižigamo sveče, duhovnik jih blagoslovi in po maši jih odnašamo v svoje domove, da bi z njimi prinesli Božji blagoslov v naše vsakdanje življenje.

Letos je svečnica v četrtek, 2. februarja 2017. Sveta maša bodo ob 17. uri v župnijski cerkvi. Pri sveti maši bo blagoslov sveč. Sveče bodo na voljo tudi v cerkvi. Lepo vabljeni!