Lovrenc-Lovrenčeva nedelja 14. avgust

Sveti Lovrenc, (latinsko Laurentius, pomeni “lovorov venec”), je bil eden izmed sedmih diakonov rimske Cerkve, ki je služil papežu Sikstu II in je bil mučen med vladavino rimskega cesarja Valerijana. Čeprav mlad, je užival papeževo zaupanje in zasedel odgovorni položaj kot upravitelj cerkvenega premoženja, skrbel pa je tudi za darovanje ubogim. Za časa vladanja cesarja Valerijana (od leta 253 do leta 260) so papeža kot kristjana zaprli in ubili. Lovrenc naj bi, kot njegov zvest služabnik, hotel umreti z njim, a mu je papež naročil, naj denar iz zakladnice razdeli revežem, saj naj bi že čez nekaj dni sam doživel enako usodo kot papež sam. Rimski načelnik Hipolit je od Lovrenca zahteval zaklade Cerkve in le–ta je predenj pripeljal ubožne, vdove in sirote in jih predstavil kot večje zaklade cerkve, kot naj bi jih imel Hipolitov cesar. Razjarjen Hipolit ga je ukazal mučiti, na koncu pa so ga živega spekli na ražnju. Sveti Lovrenc je zavetnik revežev, gasilcev, steklopihalcev, kuharjev, likalk. Varoval naj bi pred opeklinami, bolečinami v hrbtu, vročico. K njemu verniki naslavljamo prošnje za verne duše v vicah in ga prosimo za dobro letino. Sveti Lovrenc goduje 10. avgusta.

Ker je naša župnijska cerkev posvečena sv. Lovrencu, bomo v nedeljo, 14. avgusta 2016 obhajali farni praznik-Lovrenčevo nedeljo. Slovesna sveta maša bo ob 10. uri, ki jo bo letos vodil dr. Matjaž Roter, vatikanski ataše v Kolumbiji. Po sveti maši pa bomo postavili klopotec in se družili ob prigrizku in kozarčku vina ter zapeli kakšno pesem!
Prav je, da se na god farnega zavetnika zahvalimo Bogu za naš kraj in vse kar prejemamo od Boga za naše vsakdanje življenje in na priprošnjo sv. Lovrenca prosimo božjega varstva in blagoslova. Lepo in prisrčno vabljeni!

Obisk Fatimske Marije v naši župniji

V našo župnijo bo Fatimska Marija priromala v soboto 3. septembra 2016 ob 21. uri. V nedeljo 4. septembra 2016 po sveti maši, ki bo ob 7. uri pa bo slovo od Fatimske Marije.

O Marijih prikazovanjih v Fatimi

V Fatimi na Portugalskem se je Marija prikazala trem otrokom Jacinti in Francišku Marto, ter Luciji dos Santos 13. maja 1917 in potem še vsak mesec vse do 13. oktobra.
Nekateri so tem prikazovanjem kmalu verjeli, drugi pa so jim kritično nasprotovali. Cerkvena oblast je začela natančno opazovati vedenje otrok, sporočila, prikazni, čudeže, mišljenje verujočih in neverujočih ljudi. Raziskava je trajala 8 let in 30. oktobra 1930 je leirijski škof Jose Coreiradi Silva objavil Pastirski list o čaščenju rožnovenske Matere božje v Fatimi. V njem je zapisano: “Ko sem ponižno klical na pomoč Svetega Duha, v zaupanju na varstvo preblažene Device, v soglasju s svojimi škofovskimi svetovalci, izjavljam da so videnja otrok v dolinici Ilirija dne 13. maja in vsakega 13. dne v mesecu do oktobra 1917 verodostojna. Čaščenje naše ljube Gospe fatimske uradno dovoljujem!“ Preden se je trem pastirjem prikazala Marija, so bili deležni posebne predpriprave, v letu 1916 so trikrat videli “angela miru” in “angela Portugalske”.
Pri prvem prikazovanju je Marija naročila pastirčkom, naj odslej pobožno molijo rožni venec. Nato jih je vprašala, ali se hočejo Bogu darovati s tem, da mu bodo radi prenašali žrtve in sprejemali vse trpljenje v spravo za številne grehe, s katerimi žalijo Boga. V junijskem prikazovanju, jim je Gospa povedala prvo skrivnost:“ Po Jacinto in Frančiška bo kmalu prišla, Lucija pa bo živela dalj časa, ker hoče po njej Jezus razširiti po svetu čaščenje Marijinega Brezmadežnega Srca.
In res, brat in sestra, Frančišek in Jacinta Marto sta kmalu po videnjih umrla. Pobrala ju je španska gripa. Franček umre 4. aprila 1919, Jacinta pa 20. februarja 1920. Papež Janez Pavel II., je njuno beatifikacijo razglasil 13. maja. 2000.
V drugi skrivnosti je Marija napovedala drugo svetovno vojno, končno zmago njenega Brezmadežnega Srca.

Tretja skrivnost pa ni bila takoj za v javnost in je Gospa dovolila, da se ta skrivnost razkrije šele 1960 leta. V pismu je govorila Lucija, ki ga je napisala 1944, da bo atentat na papeža, kar se je tudi zgodilo 13. maja 1981. To skrivnost iz Lucijinega pisma je papež Janez Pavel II. razkril šele leta 2000.
Ob zadnjem prikazovanju oktobra 1917, se je zbralo že okrog 70 tisoč ljudi. Marija se je predstavila, kot Gospa svetega rožnega venca in jim naročila, da njej v čast postavijo na tem kraju kapelico.
Marija se je vedno prikazala nad pritlikavim sredozemskim drevesom, neke vrste hrastom, ki v slabi zemlji ostane nizek kakor grm in je vedno zelen. Vedno so videli Marijo vsi trije; Lucija in Hijacinta sta jo tudi slišali, z Marijo pa je govorila samo Lucija. Hijacinta ni imela poguma, da bi spregovorila, Frančišek pa je slišal le Lucijina vprašanja in odgovore. Ljudje, ki so prišli na kraj prikazanja, Marije niso videli ne slišali, večkrat pa so videli steber dima, ki je kakor kadilo ovijal grm.

PROGRAM sprejema Fatimske Marije Romarice

Sobota 3. septembra zvečer:
– Ob 21. uri se zberemo pred cerkvijo, kjer bomo opravili pozdravne molitve in srečanje z Marijo Romarico in jo pospremili v cerkev. Nato pa bo sveta maša. V času do sv. maše bo priložnost, da v tišini Marijo pozdravimo osebno, se ji posvetimo z osebno posvetilno molitvijo, z dotikom roke, s poklekom ali priklonom. Ob kipu bo nameščena posebna »škatlica« v katero boste lahko oddali svoje prošnje, za katere želite, da jih Marija vzame s seboj v Fatimo.
– Po sveti maši pa bomo z Marijo šli v procesiji z lučkami do kapele svetega Florjana, kjer bomo peli marijine litanije.
– Od polnoči naprej bo v cerkvi češčenje v tišini. Kdor želi moliti in bedeti ob Mariji naj se vpiše na seznam, na oglasni mizici zadaj v cerkvi.
Nedelja 4. septembra zjutraj
Ob 7. uri sv. maša in po maši slovo od Fatimske Marije. V nedeljo 4. septembra ne bo sv. maše v Orešju. Svete maše bodo samo v župnijski cerkvi ob 7. in 9. uri.

Lepo in prisrčno vabljeni k Fatimski Materi Božji. To res za našo župnijo izjemen dogodek in blagoslov.

Marijino vnebovzetje-ponedeljek 15. avgust

Marijino vnebovzetje ali veliki šmaren je najstarejši Marijin praznik.
Še posebej se danes spominjamo Marijinega obujenja od smrti. Poročila pripovedujejo, da so apostoli položili Marijino telo najprej v skalnat grob pod Oljsko goro blizu vrta Getsemani. Tomaža takrat ni bilo zraven. Čez tri dni je prišel tudi on. Rad bi še enkrat videl nebeško Mater. Odvalili so kamen od groba, a glej, grob je bil prazen. Samo cvetje in prti so bili v njem.

15. avgusta se kristjani spominjamo tistega dogodka, ko je bila Devica marija vzeta v nebo z dušo in telesom. To je eden izmed največjih krščanskih praznikov. Svete maše bodo ob 7.30 uri v Orešju in ob 9. uri v župnijski cerkvi. Lepo vabljeni!
Prisrčno vabljeni pa tudi v Kapele, kjer je župnijska cerkev posvečena Mariji Vnebovzeti. Slovesna sveta maša bo ob 10.30 uri. Po maši bo druženje ob igranju pihalnega orkestra Kapele. Lepo vabljeni!
Rokova nedelja pri sv. Vidu-nedelja 21. avgust
V nedeljo 21. avgusta pa bo Rokova nedelja pri sv. Vidu. Sveta maša bo ob 9. uri. Lepo vabljeni!
Župnijsko romanje-sobota 27. avgust
Letos bomo obiskali baziliko Matere Usmiljenja v Mariboru, Slomškov grob v mariborski stolnici, ogledali si bomo najstarejšo trto na svetu, obiskali novo župnijo bl. Antona Martina Slomška v Košakih pri Mariboru, splavom popeljali po reki Dravi in obiskali župnijo sv. Lovrenca na Pohorju.
Odhod iz parkirišča pri pokopališču bo ob 7. uri! Ob 9. uri bomo imeli sveto mašo v baziliki Matere Usmiljenja v Mariboru in stopili skozi sveta vrata, ker smo v letu božjega usmiljenja. Potem bomo obiskali grob bl. Antona Martina Slomška v mariborski stolnici. Nato se bomo podali na Lent, kjer raste najstarejša trta na svetu. Pot nas bo vodila do nove cerkve v Košakih pri Mariboru, ki je posvečena bl. Antonu Martinu Slomšku. Sledilo bo kosilo v Ožboltu ob Dravi. Po kosilu pa se bomo s splavom spustili po reki Dravi. Zaključek romanja pa bo v cerkvi sv. Lovrenca na Lovrencu na Pohorju.

Cena romanja je 35,00 EUR in zajema prevoz, kosilo in spust s splavom po reki Dravi! Prijavite se čimprej v župnišču!

Pot ob Sotli

Turistično društvo Bizeljsko vabi na pohod po pešpoti ‘Pot ob Sotli’, v nedeljo, 28. avgusta 2016, zbirno mesto bo ob 8.30 uri v Stari vasi na Bizeljskem, na parkirišču pri Vili Istenič. Na pot bomo krenili ob 9.00 uri. Na približno triurnem pohodu bodo vmesni postanki s pogostitvijo ter zaključek s piknikom na družabnem prostoru v Gregovcah. Priporočamo se za prostovoljne prispevke. Lepo vabljeni!