V želji predstaviti lokalne ustvarjalce na literarnem in glasbenem področju, smo na predvečer prve julijske nedelje pripravili četrti Literarno glasbeni večer. Tokrat  smo predstavili delo pokojnega rojaka Jožeta Križančiča in MoPZ Bizeljsko.

Knjižničarka Doroteja Lipej je v pogovoru s pisateljevo hčerko Darjo Rokavec obujala spomine na strica Pepiča, kot so ga klicali, ki je v svojih delih opisoval svojo rodno Vitno vas, na katero je bil zelo navezan in se sem pogosto vračal. S čustvi napolnjena pripoved sogovornic je marsikomu priklicala solze v oči.  Med spomini sta nanizali nekaj odlomkov iz njegovih del. Po knjigi Dolina spomina je pred leti glasbeni pedagog na OŠ Bizeljsko Vilko Urek s sodelavci pripravil muzikal. Nanj sta tokrat s pesmijo spomnila Zdenka in Slavko Mihelin. Slavko je tudi avtor nekaterih pesmi o našem kraju in tukajšnjih zanimivostih, z njimi so prireditev popestrili pevci MoPZ Bizeljsko.

Po uradnem delu smo druženje in pogovore nadaljevali ob kozarčku in prigrizku in tudi takrat je beseda pogosto nanesla na plemenitost gospoda Jožeta, na njegovo ljubezen do rojstne vasi in sovaščanov.

Lea Babič
Foto: Branko Brečko in Lea Babič