V pomanjkanju kulturnih prireditev in priložnosti za druženje smo se razveselili vabila Kulturnega društva Kapele, Sekcije za ohranitev dediščine k ogledu celovečernega filma z naslovom Tak ti je tu blu f košjo. Krajani Kapel so postali že pravi profesionalci v snemanju etnoloških filmov, ki prikazujejo življenje v šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

Tokrat so nam predstavili že četrti film iz omenjenega sklopa etnografskih igranih filmov. Film je rekonstrukcija življenja na kmetih in kmečkih opravil iz časov, ko še niso brnele kosilnice in ropotali traktorji. Kmečka dela in takratno življenje na vasi, ki se jih starejši še spomnimo, mladina pa težko predstavlja, predstavljajo krajani Kapel, ki se prelevijo v igralce vredne občudovanja. V filmu uporabljajo izključno domače narečje, ki del kozjansko-bizeljskega narečja in štajerske narečne skupine. Velik poudarek je dan tudi rekonstrukciji oblačil in obutve tistega časa, kakor tudi orodja, opreme in pristnega ljudskega petja.

Po filmu je bila priložnost za klepet z igralci ob kozarčku, kar je bila pika na i prijetnemu poletnemu večeru kot ga že dolgo ni bilo. Slišati je bilo, da se pripravlja že nov film, česar se zelo veselimo in želimo še obilo uspehov pri nadaljnjem ustvarjanju.

Lea Babič