Člani turističnih društev Bizeljsko in Artiče smo se odzvali vabilu na strokovno ekskurzijo. Opremljeni z dobro voljo in raznimi pripomočki zanjo smo se odpeljali na Dravsko polje. Lokalni turistični vodnik Sandi Furek nam je pripravil zanimiv program. S ostalimi prijaznimi gostitelji nas je popeljal na zanimive kraje v bližini svojega doma.

Najprej nas je pot vodila do letalskega centra Skoke, kjer smo si lahko od blizu ogledali različna letala, izvedeli mnogo zanimivega o njih in se v katerega izmed njih tudi usedli ter za zaključek še poskusili vina iz bližnje okolice kar v letalu DC 9. Sledil je ogled rimske gomile v Miklavžu na Dravskem polju, kjer nas je pričakala tudi bučna grofica Irena Šerdoner s svojimi pomočnicami  s toplim napitkom in pokušino dobrot s kmetije Golob. Doživetje je popestrila še mlada flavtistka Nuša Zelenjak. Sledil je ogled vaškega središča Starše, kjer so nam zaplesali domači folkloristi. Pri osnovni šoli in tamkajšnji potomki stare trte se nam je predstavila vinska kraljica Anja Kelc, za šolo pa so že čakali starodobniki z lojtrniki, ki so nas popeljali na panoramsko vožnjo po okoliških vaseh. Ustavili smo se na kmetiji Selinšek, kjer smo po predstavitvi lahko poskusili njihove mlečne izdelke. Marsikatera dobrota iz njihove proizvodnje je romala z nami. Naslednji postanek je bil na čebelarski kmetiji Lovrec. Tudi tu ni manjkala degustacija dobrot, ki jih Lovrecovi pripravljajo v sodelovanju s svojimi čebelami. V bližini je zanimiv bunker in pogled na Vurberg ter okoliške kraje. Starodobniki so nas nato pripeljali do kmetije Pal, kjer se skriva ena najlepših zbirk starodobnih traktorjev. Ko smo izvedeli nekaj zanimivosti o tej zbirki, smo še poskusili dobrote s te kmetije, ki se ukvarja s poljedelstvom, pridelavo olja in popravilom kmetijske mehanizacije. Kljub številnim pokušinam se je prileglo okusno kosilo v lokalni gostilni. Panoramski vožnji povprek in po dolgem, kjer nam je vodnik Sandi vedno znova delil svoje bogato znanje o zgodovini teh krajev, je sledil še obisk elektrarne Zlatoličje ter zeliščnega vrta društva Ajda.

Ko se je na kraje ob Dravi spustil mrak, smo se ustavili še na vaškem središču Marjeta na Dravskem polju in prisluhnili zanimivostim o tem kraju. Polni lepih vtisov smo se odpeljali proti domu z obljubo, da se s temi prijaznimi ljudmi še srečamo. Komaj čakamo, da jim spomladi predstavimo zanimivosti našega kraja.

Lea Babič