Najboljši kuharski recepti se prenašajo iz roda v rod, zato smo se v društvu kmetic odločile mladim približati našo kulinarično posebnost bizeljski ajdov kolač. V ta namen smo začele organizirati ocenjevanje in razstavo le-tega.

Lani je potekala že trinajsta razstava, ki smo jo nadgradile z delavnico priprave ajdovega kolača, na kateri so se preskusile znane osebnosti iz lokalnega okolja. Delavnica vsako leto poteka tudi v OŠ Bizeljsko in tako se vsakokrat razveselimo mladih udeležencev razstave, ki znajo speči odličen kolač. Predsednica Društva kmetic Brežice, kamor spada Aktiv kmetic Bizeljsko, Zdravka Kampijut,  ocenjuje, da je ta projekt zelo uspešen in primer dobre prakse, saj nam je uspelo obuditi skoraj pozabljeno jed naših babic in ohraniti našo kulinarično posebnost, s katero promoviramo naš kraj, občino in podeželje nasploh. S prireditvijo smo dosegle, da je bizeljski ajdov kolač prepoznan kot lokalna tradicionalna jed in kot tak prisoten na vseh protokolarnih dogodkih v kraju, občini, vse pogosteje pa tudi v širšem regijskem prostoru in na državnem nivoju.

Ker letos ni možno izpeljati prireditve kot smo je bili vajeni, smo se odločile, da pripravimo virtualno razstavo, zato vabimo, da spečete svoj kolač in fotografije objavite na  facebook stran Aktiv kmetic Bizeljsko, kjer je objavljeno povabilo k sodelovanju, ali pošljete na: zdravka.kam@gmail.com ali babic.lea@gmail.com ali milena.vranetic@gmail.com. Načrtujemo razstavo teh fotografij, ko bo to možno – morda od naslednji razstavi bizeljskega ajdovega kolača »v živo«.

Lea Babič