Konec oktobra je čas, ko na Bizeljskem še posebno pozornost posvečamo peki bizeljskega ajdovega kolača. Trinajst let zapored je potekala razstava in ocenjevanje tega kulinaričnega posebneža na TK Balon – Bela gorca, lani smo zaradi korona omejitev izvedli le virtualno razstavo, letos pa spet v živo vendar prilagojeno trenutnim razmeram.

Tričlanska komisija v sestavi živilska tehnologinja Kristina Ogorevc Račič, kustosinja in etnologinja Stanka Glogovič ter kuhar Damjan Golob je v prostorih Posavskega muzeja Brežice ocenila trinajst kolačev, ki sta jih jim postregli predsednica Zdravka Kampijut in koordinatorka prireditve Milena Vranetič. Kolači so bili nato na ogled in pokušino ponujeni gostom svečane seje ob občinskem prazniku, na kateri je tudi Društvo kmetic Brežice prejelo priznanje ob petinštiridesetletnici delovanja.

Priznanja za ocenjene kolače bojo udeleženke prejele naknadno.

Lea Babič
Foto: Lea Babič in Branko Brečko