Pred osemnajstimi leti se je rodila ideja, da izpostavimo neko lokalno jed in izbrale smo ajdov kolač, ki je bil v preteklosti pogosto na mizah ob delu v vinogradu pa tudi ob praznikih. Vsako leto konec oktobra pripravimo ocenjevanje in razstavo bizeljskega ajdovega kolača, ki je tako dočakal polnoletnost.

Na osemnajstem ocenjevanju je komisija ocenjevala osemnajst kolačev in jim dodelila štiri bronasta, enajst srebrnih in tri zlata priznanja, ki so bila podeljena na prireditvi v telovadnici OŠ Bizeljsko. Prireditev je vodila predsednica društva kmetic Brežice Zdravka Kampijut, ki je bila tudi pobudnica te prireditve. Povzela je teh osemnajst let v številkah in povedala: » Ocenili smo 317 kolačev, (68 zlatih, 170 srebrnih in 79 bronastih). Prireditev je živela tudi v času korona virusa, saj smo takrat pripravile virtualno razstavo in za predstavljene kolače podelile priznanja. Naš kolač smo večkrat predstavile v tv oddajah ( Na zdravje, Slovenski pozdrav, Dobro jutro, Planet na obisku…) Z domačim društvom vinogradnikov smo se predstavljale na Vinskem sejmu v Ljubljani ter na Festivalu hrane in vina v zagrebški areni. Večkrat smo ga ponesle tudi izven domačih logov v evropski parlament v Bruslju in Strasbourgu. V okviru ZTKS smo postavljale temelje pri projektu Ohranimo gastronomsko dediščino pod mentorstvom prof. Janeza Bogataja. S svojim znanjem in izkušnjami smo pripomogle k nastanku monografije Okusi Posavja.« V nadaljevanju je še povedala: » Naša dežela na sončni strani alp leži na stičišču alpskega, mediteranskega in panonskega sveta. Vsaka regija ima svoje prepoznavne jedi in tako je tudi v našem Posavju. Zaradi različnih kulturnih vplivov se je tudi pri nas v stoletjih ustvarilo veliko bogastvo regionalnih, lokalnih, hišnih in družinskih posebnosti . Eden izmed njih je bizeljski ajdov kolač. Ponudimo ga na vseh prireditvah v kraju, prav tako pa je prisoten na občinskih protokolarnih pogostitvah. Recept in priprava se prenašata iz roda v rod. Ta je povzet po zgodovinskem izročilu še živečih krajank ob pomoči kuharskih mojstrov, živilskih tehnologov in etnologov. Poenotili smo recepturo, izgled in okus.«

Večkrat nas s svojo prisotnostjo počasti prof. dr. Ivan Kreft, ki je svoje raziskovalno delo v veliki meri posvetil ajdi in je recept za naš ajdov kolač uvrstil v eno svojih knjig. Recept smo predstavile tudi v tv oddaji Dobro jutro in na spletu. V kratkem pričakujemo še vpis v register nesnovne kulturne dediščine.
V kulturnem programu so nastopili: vrtčevski zbor Črički pod vodstvom vzgojiteljice Nuše Jug , šolski band Fru-fru pod vodstvom Vilka Ureka, ki je na koncu zapel s soprogo Zofijo. Program je popestril še nekdanji učenec bizeljske šole Leonard Rožman, mentor za osebni razvoj in pesnik, ki je predstavil nekaj pesmi iz svoje zbirke Tri besede.

Nazadnje so bila podeljena še priznanja za letošnje ocenjene kolače, ki jih je ocenjevala komisija v sestavi Slavka Preskar DK Brežice, Ema Jevšnik Kozjanski park ter kuhar Martin Bibič. Zlata so prejele Anica Črnelič, Jožica Putrih in Sabina Kostevc, srebrna Lucija Travnikar Kampijut, Jožica Blaževič, Sabina Ulčnik, Erna Rožman, Ivanka Kocjan, Marica Babič, Milena Dušič, Mirica Denžič, Nežika Režek, Tjaša Gramc in Boštjan Kranjc ter bronasta Tilen Mihelin, Emily Škof, Tinkara Gregl in Melany Cvetko. Priznanje je prejela tudi koordinatorka projekta bizeljski ajdov kolač Milena Vranetič.

V navadi je, da na prireditvi pripravimo še vzporedno razstavo. Tokrat je naša članica Mihaela Balon predstavila svoje kaligrafske zapise. Povedala je, da se je lepopisja začela učiti v prvem razredu osnovne šole, kaligrafiji pa se je posvetila po upokojitvi. Pravi, da največ časa porabi za osnutek, izbiro papirja in barve, velikosti črk in da umiri roko in oko. Napisala je številna voščila, lepe misli, imena članic na priznanja in k razstavljenim kolačem pa tudi obsežna družinska drevesa, razstavo pa naslovila Pero je močnejše od meča, dokler iz njega teče črnilo.

S svojim obiskom so nas počastili še člani oldtimer kluba Duplek, ki so svoje starodobnike postavili na ogled na parkirišču, na stojnicah pa so bili na voljo nekateri pridelki in izdelki domačinov.

Lea Babič
Foto: Branko Brečko in Lea Babič