Leta 1976 se je v Gasilskem domu Stara vas na Bizeljskem zbralo 14 fantov in mož in ob iniciativi Antona Krošla ustanovilo takrat imenovani Gasilski pevski zbor Stara vas – Bizeljsko. Že takoj v začetku so pričeli z rednimi vajami na katerih jih je vodil in usmerjal danes žal že pokojni zborovodja Janez Pinterič iz Kapel, ki je zbor vodil vse do svoje smrti, celih dvanajst let. Zbor je nato dobra tri leta nadaljeval s svojim delom pod vodstvom glasbenega pedagoga g. Vilka Ureka, ki še danes uspešno uri mlada grla in s tem skrbi, za bodoči pevski kader.

Junija 1990 je zbor prevzel g. Vinko Žerjav iz Artič in je zbor uspešno vodil celih 23 let. Od vodenja zbora se je poslovil 21.06.2013 na koncertu »4. srečanje Vinkovih pevcev«, na katerem so pod njegovo taktirko zadnjič nastopili vsi trije zbori in oktet, ki jih je takrat vodil. Žal tudi njega več ni med nami.

Sedaj se za ubrano petje v zboru trudi profesor Niko Ogorevc iz Brežic, ki je zbor prevzel 18.09.2013.

V celotnem obdobju delovanja se je zbor večkrat preimenoval. Nazadnje je bilo 17. februarja 2006 na občnem zboru sklenjeno, da zbor dobi ime Moški pevski zbor Bizeljsko.

MoPZ Bizeljsko se redno udeležuje občinskih revij, proslav in prireditev v domačem kraju in širše. Do danes, 27.04.2021 so se udeležili 880-tih pogrebnih slovesnosti. Prirejajo koncerte na katerih poleg domačega zbora sodelujejo še okoliški zbori (ŽePZ Orlica iz Pišec, MoPZ Sromlje, MoPZ Kapele), pobrateni zbori iz domala cele Slovenije (MoPZ Zagriški fantje iz Šentlovrenca pri Trebnjem, Vokalna skupina Kokrčan iz Kokrice, MoPZ vinogradnikov Šentrupert, KUD Jurij Vodovnik iz Zreč) in tujine (MePZ Pavao Štoos iz Dubravice, MePZ KUD Mirta iz Splita, Muški vokalni ansambl »Špansko«).

Nekaj skupnih pesmi in nastopov so izvedli tudi z narodnozabavnim ansamblom Hervol iz Bukoška pri Brežicah in skupaj nastopili v oddajah: »Pri Jožovcu z Natalijo« in »Na zdravje« na TV Slovenija ter v oddaji Polka in majolka, ki se predvaja na regionalnih televizijah.

V letu 2014 so sodelovali na snemanju otroške oddaje »Kje s’ pa ti doma« in s svojim petjem pomagali predstaviti Bizeljsko. Oddaja  je na male zaslone TV Slovenije prišla jeseni 2014.

Da državna meja ni ovira za uspešno glasbeno sodelovanje so pokazali z več nastopi skupaj s tamburaško skupino Zelenjak iz Klanjca, ki prihaja iz sosednje Hrvaške.

MoPZ Bizeljsko je v dosedanji zgodovini doživel nekaj vrhuncev. Prav gotovo mednje sodijo dve uvrstitvi na zaključno medobčinsko revijo (leta 2000 in 2002) in snemanje zgoščenke z naslovom Sem fantič zelenega Štajerja, katere izdaja je bila obeležena z promocijskim koncertom 22.11.2003 in snemanjem zgoščenke »Bizeljski patroni«, katere naslovna skladba je avtorsko delo predsednika zbora Slavka Mihelina. »Bizeljski patroni« so bili v samozaložbi izdani konec leta 2018.

Zaradi epidemije COVID-a 19 zbor od sredine marca 2020 pa do danes deluje v zelo oteženih okoliščinah. Nastopov tako rekoč ni, vaje samo občasne (ob kratkoročnih odpiranjih države). V tem letu bi morali s slavnostnim koncertom obeležiti častitljivih 45 let neprekinjenega delovanja. Organizacija koncerta je zaradi epidemiološke situacije postavljena pod velik vprašaj. Iz tega razloga smo v cerkvi sv. Lovrenca na Bizeljskem posneli (brez navzočnosti poslušalcev) pet skladb, ki si jih bo naša zvesta publika lahko ogledela na spletu. Med njimi smo premierno izvedli tudi skladbo z naslovom »V Martinovi repnici«, ki je avtorsko delo Slavka Mihelina, opisuje pa Bizeljsko turistično znamenitost – repnico.

MoPZ Bizeljsko ima tudi za prihodnost jasno začrtane cilje. Obdržati in izboljšati kvaliteto petja, pridobiti čimveč novih pevcev in na ta način še naprej uspešno predstavljati svoj kraj in ljudi v njem.

Davor A. Lipej