Glasbeni pedagog Vilko Urek je s prihodom na Bizeljsko v poučevanje glasbenega pouka prinesel svež veter med učence osnovne šole Bizeljsko. S svojim pristopom je številne navdušil za igranje raznih inštrumentov in prepevanje v zboru. Učencem je glasbo približal z vključevanjem popularnih zvrsti v pouk in organiziral glasbeni festival. Ker je tovrstna prireditev naletela na veliko zanimanja med učenci in poslušalci, je s prireditvijo nadaljeval in s sodelavci vsako leto pripravljal učence na nastop.

Tako se je razvil Zimski festival, prireditev, ki je vsako leto do zadnjega kotička napolnila šolsko telovadnico – devetindvajsetkrat. Desetega junija letos je potekal že jubilejni trideseti festival, tokrat v dvorani Term Čatež. Nastopilo 76 sedanjih in nekdanjih učencev šole.

V prireditev so zbrano občinstvo, ki je do zadnjega sedeža napolnilo dvorano, popeljali člani enajste generacije šolskega ansambla Fru-fru ter spremljevalne pevke razredne in predmetne stopnje. V nadaljevanju so se na odru izmenjevali nekdanji in sedanji učenci bizeljske šole: Tinkara Gregl, Katarina Zagmajster, Miriam Škof, Petra Savnik, Bruno Ivanuš, Aleš Gregorič, Tjaša Gramc, Jana Burger, Mina Lipej, Liam Kostevc, Primož Dececco, Gal in Lara Novak, Natalija Novak, Jan Povše, Katja Povše, Nik in Mai Kmetič, Julija Veršec, Zala Babič, Maja Kmetič, Amadeja Plevel Antolič, Mija Škof, Lili Kovačič, Simona Šekoranja, Nuša Gregl, Gregor Mihelin, Eva Povše, Jana Mihelin, Živa Malus, Jurij Zupančič, Julija Hotko, Neli Škof, Aljaž Zagmajster, Leonard Rožman, Nina Kostanjšek, Patricija Umek Babič, Emily Škof, Sanja Kovačič, Anja Zorenč, Nea Balon, Laura Omerzo, Lili Polovič, Patricija Kos, Klara Koren, Doroteja Lipar, Rebeka Kobe, Nejc Križančič, Denis Plevel, Alen Omerzo, Ema Movern, Mija Varlec, Ana Travnikar, Cintia Špeljak, Nika Valenčak, Sara Zelić, Manca Mihelin, Lovro Zagmajster, Amell Delić Mehani, Sian Dobravc Škof, Anja Vasiljevič, Lan, Maj Luka in Zal Petrišič, Julia in Kiara Slovic, Sara in Valentina Rubin, Jakob Jazbec, Noem Balon, Lenart Stermecki, Bruno Ivanuš. Skupaj je tako nastopilo 45 sedanjih in 31 nekdanjih učencev OŠ Bizeljsko. Vmes se je predstavila tudi Šolska banda, ki jo sestavljajo zaposleni na šoli: Valentina Pavlovič, Maja Haler, Dragica Vračun, Saša Dernač, Jaka Šket, Lidija Balon, Jožef Klakočar, Katja Povše, Martina Rožman, Anton Zupet, Tadea Vahčič, Tina Krmpotič in Vilko Urek.

Kot je na koncu povedal Vilko Urek, je bilo na dosedanjih festivalih zapetih več kot 800 pesmi, vse pesmi je zapelo več kot 600 pevcev, med katerimi mnogi še danes uspešno nastopajo na mnogih odrih. Zavod RS za šolstvo je OŠ Bizeljsko leta 2014 zaradi glasbenih in različnih drugih uspehov izbral med štiri slovenske šole, ki jih je TV Slovenija predstavila v 90 minutni oddaji Kje s’ pa ti doma. Tu so se predstavili vsi učenci in zaposleni ter veliko društev in krajanov Bizeljskega. V vseh letih festivalov so našteli več kot 9000 obiskovalcev. Ob tem se ne sme pozabiti tudi več kot 500 nepogrešljivih, in sicer učiteljev, voditeljev, spremljevalnih pevk in pevcev, članov komisij, gostov, izdelovalcev in postavljavcev scen. Te in še veliko drugih podrobnih informacij ter fotografij je zbranih tudi v publikaciji z naslovom 30 glasbenih festivalov. Tokrat je prireditev povezovala Tea Berkovič Škof, Jana Mihelin in Simona Šekoranja, zmagovalki predmetne stopnje po oceni občinstva in strokovne komisije na 15. festivalu leta 2006 pa sta zapeli zaključno pesem Lahko noč.

Jubilejnega festivala so se udeležili tudi župan Občine Brežice Ivan Molan, ki je šoli podelil tudi občinsko plaketo, namestnica direktorja Zavoda RS za šolstvo dr. Stanka Preskar, svetovalka s področja šolstva na oddelku za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj na Občini Brežice Barbara Hercigonja Milošević,  pevka Brigita Šuler ter sponzor kristalnih nagrad za nastopajoče na festivalu Daniel Štus.

Lea Babič
Foto: Branko Brečko in Lea Babič
Video: Videokom Brežice