Tudi letošnji pohod po pešpoti ob Sotli je bil načrtovan z atraktivnim spustom po reki Sotli s parnicami, ki je vsako leto  prinesel obilo zabave in popestritev pohodnega programa, vendar je spust zaradi administrativnih zapletov žal odpadel.  Po besedah predsednice Turističnega društva Bizeljsko Mateje Kmetič bo spust naslednje leto zagotovo izpeljan.

Na vsakoletnem zbirališču, na parkirišču vile Istenič, so nam organizatorji pohoda, Turistično društvo Bizeljsko: predsednica Mateja in članici Jožica in Marija, pripravili lep sprejem in nas  pogostili s slaščicami, nepogrešljivim bizeljskim ajdovim kolačem in pijačo za okrepitev pred dolgo potjo.  Po uvodnih besedah dobrodošlice in opisu načrtovane poti pohoda ob reki Sotli, nas je predsednica društva povabila na pešpot, ki je vijugala med njivami do mejnega prehoda Figarjev most in naprej do prve postojanke na vinarstvu Nujec družine Balon v vasi Gregovce. Tu so nas sprejeli prijazni domači Branka in Branko in nas postregli z dobrotami in pijačo, ki so jo pripravili sami in tudi druge članice društva, da bi lažje premagovali precej dolgo pot, ki je bila sicer lahka, saj poteka po ravninskem predelu, napovedoval pa se je vroč dan.

Ob poti, ki je bila pokošena in lepo pripravljena, smo se srečevali z bodečo žico, ki je postavljena za varovanje državne meje, vendar smo ugotavljali, da je »zelo prepustna«, saj so na mnogih mestih luknje, skozi katere se da brez težav prečkati mejo.

Po postanku in počitku pri lipi v Novi vasi, kjer nam je s hladno pijačo žejo gasil Tomaž, smo se vrnili v Gregovce, kjer nas je, kot vsako leto, čakala odlična Jernejina goveja juha, od tam pa na prostor ob Sotli, kjer so se nekateri uspeli tudi kopati v prijetno hladni, sicer malo kavni, vodi in kjer sta nam Davor in Roman za zabavo prikazala reševanje utopljenca.

Za zaključek so nam pripravili tudi pravo kosilo, s katerim smo končali prijeten pohod.

Branko Brečko
Foto: Lea Babič in Branko Brečko
Video: Videokom Davor Lipej