Nedeljski sončni žarki so napovedovali lep dan za vse, še posebej za pohodnike, ki so se zbirali na tradicionalni pohod po bizeljski grajski poti. Letos so se pohodnikom pridružili tudi mladi iz osnovne šole Bizeljsko, ki so s svojim mladostnim žarom popestrili pohod, ki se je, kot vsako leto, pričel pred domom krajevne skupnosti, kjer nas je sprejela in z nagovorom popeljala na pot predsednica TD Bizeljsko Mateja Kmetič, pogostile pa članice turističnega društva.

Pri Babičevih, kjer je bila prva postojanka, nas je pričakal vroč bizeljski ajdov kolač in vrsta drugih sladkarij za ogrevanje. Lea Babič, lastnica enkratne zbirke majolik, ki se vsako leto dopolnjuje, nam jih je predstavila in tudi mladim, ki je še niso videli, predstavila umetnost, uporabo in zgodovino te vrste keramike, ki jo poznajo povsod po svetu. Izidor nam je predstavil tudi odlična vina, ki jih pridelujejo in v lični embalaži pripravljajo za trg, seveda pa je po prigrizku prijala tudi degustacija.

Po zanimivi poti mimo vinogradov, ki že pridobivajo jesensko barvo, smo se ustavili tudi na turistični točki Juričko, kjer nas je z zajetnimi obloženimi kruhki  in pijačo prijazno pričakal Martin. Starejši smo si malo odpočili na njegovi čudoviti terasi pod staro hruško, mladi pa so se zabavali na igrišču za odbojko.  Po veselem druženju smo nadaljevali pot proti bizeljskem gradu in se ob poti ustavili pri najdebelejši lipi v Sloveniji, ki so jo z objemom premerili naši mladi pohodniki. Komaj jo je objelo osem deklet in fantov. Pred leti so lipo pomladili strokovnjaki iz Kozjanskega parka in zdaj poganja dolge zelene veje. Pot nas je vodila mimo starodavnega bizeljskega gradu in po cesti mimo velikega klopotca, ki s svojo pesmijo pod znamenito Velko pečino oznanja, da je grozdje dozorelo.

Pot smo zaključili z izdatno pogostitvijo v prostorih nekdanje šole, ki se je končala s pečenim kostanjem. Prostor nas je spomnil na davne čase, ko sta bila v učilnici po dva razreda, spomin pa smo obudili s pesmijo Stoji učilna zidana. Se je še spomnite?

Branko Brečko
Foto: Branko Brečko in Lea Babič
Video: Videokom Brežice Davor Lipej