Andrejo je na Bizeljsko pripeljala ljubezen. Z možem Gašperjem sta si v domači hiši ustvarila topel dom in nase opozorila z aktivno vključitvijo v življenje v kraju.

Najprej kot gasilka, nato kot 5. vinska kraljica Bizeljskega in še posebej kot varilka – Bizelanci bi rekli švasarca. Opravlja za ženske nenavaden poklic varilke. Varjenje jo je privlačilo že od malih nog, ko je to počela v domači delavnici ob dedku in očetu. Po končani osnovni šoli se je želela vpisati na kovinarsko šolo smer oblikovalec kovin, a se je to očetu zdelo neprimerno za punco. Ko ni dobila dovoljenja, se je vpisala na frizersko šolo, a je ta poklic ni zadovoljil. Vleklo jo k varjenju. Ker je varjenje obvladala, se je zaposlila na slovenskih železnicah. Potrebna izobraževanja je opravila ob delu.

Letos je širšo javnost opozorila nase, ko je premagala vso konkurenco in osvojila tri prva mesta v varjenju po postopku TIG, na tekmovanju, ki se je odvijalo na industrijskem sejmu v Celju. Osvojila ja 1. mesto na državni in mednarodni ravni ter med ženskami. Pove, da se v tem poklicu pojavlja vedno več žensk. Zaposlena je v podjetju Modic metal v Krškem, kjer se ukvarjajo z navtiko. Omogočajo ji tudi dodatno izobraževanje, ki si ga je želela opraviti.

Ob doseženem uspehu jo je sprejel tudi župan Ivan Molan.

Andreja pa nima le nenavadnega poklica, ampak jo obkrožajo tudi nenavadni hišni ljubljenčki. To so kuščarji. Rada bi pregnala stereotipe in strah pred plazilci, zato jih rada pokaže otrokom.

Lea Babič