Letos je župnik Vlado Leskovar za tradicionalno župnijsko romanje izbral Slovenske gorice. Med vožnjo v te kraje nam je predstavil nekaj zgodovinskih dejstev ter zanimivosti krajev, ki smo jih pozneje spoznali.

Najprej smo se ustavili v Juršincih. Gospa Marta Toplak nam je predstavila muzej kraljic, kjer so predstavljeni in povzeti zanimivi običaji kraja, ki predstavljajo življenje tu nekoč in danes. V bližnji farni cerkvi sv. Lovrenca smo se udeležili svete maše in nadaljevali pot do Puhovega muzeja, kjer smo spoznali življenje in delo tega velikega izumitelja, sina Slovenskih goric. Sledil je ogled gospodinjskega doma in tamkajšnje razstave ter kosilo pri Toplakovih, ki mu je sledila še pokušina njihovih vin. Od tu smo se odpeljali v Destrnik kjer smo spoznali cerkev in zanimivosti iz zgodovine te župnije sv. Urbana ter gostoljubje tamkajšnjega župnika Jožeta Škofiča. Na koncu je sledil še obisk Svete Trojice v Slovenskih goricah. Pater Damjan nam je povedal marsikaj zanimivega o samostanu župniji in okolici. Pred odhodom je zadonela še veličastna pesem mogočnih zvonov.

 Duhovno obogateni, polni lepih vtisov in dobre volje smo se vrnili v domači kraj in se razveselili pogleda na domačo cerkev, ki nas je osvetljena pozdravila ob vrnitvi.

Lea Babič
Foto: Branko Brečko in Lea Babič