V prostorih mestne hiše Brežice je brežiški župan Ivan Molan s svojimi sodelavci priredil slovesen sprejem za slovensko Kmetico leta 2015 LEO BABIČ.

Leo Babič z Bizeljskega so prejšnji teden v Zagorju ob Savi na svetovni dan kmetic ob prisotnosti kmetijskega ministra Dejana Židana in več drugih uglednih gostov, kot so predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Cvetko Zupančič, župan Zagorja ob Savi Matjaž Švagan, predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule, podpredsednica Mira Budič ter dosedanjih kmetic leta in polne dvorane navijačic, razglasili za letošnjo slovensko kmetico leta. Ta častni naziv je zveza kmetic Slovenije ob svoji dvajsetletnici podelila že trinajstič.

V petek, triindvajsetega oktobra, je ob svečanem nagovoru župan čestital dobitnici tega laskavega naslova in poudaril pomen takega uspeha v slovenskem merilu tudi za Brežice, ter ji podaril priložnostno darilo. Obljubil je tudi vso podporo prizadevanjem Društva kmetic pri uveljavljanju njihovega dela in tako izrazil spoštovanje do njihovega velikega truda tudi v preteklih letih.

Lea se je zahvalila za izraženo županovo pozornost in je vesela svojega nepričakovanega uspeha, za katerega pravi, da je uspeh vseh članic, zelo pa se zaveda tudi svojih nalog in obremenitev v letu trajanja tega naslova in verjame, da ji bodo pri tem stale ob strani, kakor tudi sama občina Brežice in da bodo skupaj dobro promovirali vinarstvo in kmetijstvo na Bizeljskem in v občini, kakor tudi širše v Posavju.
Na sprejemu so bile poleg članic Društva kmetic Brežice – aktiv Bizeljsko, ki so dale pobudo in Leo predlagale za prijavo za kmetico leta in predstavnice kmetijske svetovalne službe Marije Levak, tudi podpredsednica Zveze kmetic Slovenije in članica komisije za izbor Mira Budič, ki je na kratko opisala potek glasovanja in vesele občutke ob izboru, ki so morali ostati skrivnost vse do razglasitve. Prisotni so bili tudi predstavniki medijev, ki so z zanimanjem poslušali odgovore na svoja številna vprašanja.

Branko Brečko