Minilo je petdeset let odkar sta sklenila zakonsko zvezo Anica in Tonček Zagmajster iz Orešja na Bizeljskem. Ta jubilej sta se odločila obeležiti z obredom v farni cerkvi in druženjem s sorodniki. Pred oltar cerkve svetega Lovrenca na Bizeljskem sta ju tokrat popeljala hči Bernarda in sin Blaž ob pesmi cerkvenega zbora in poročni koračnici. Za praznovanje sta izbrala sončno marčevsko soboto, ki je sovpadla s Tončekovo osemdesetletnico.

V zakonski stan sta vstopila sedmega januarja 1967. Spomnita se, da je tiste dni zapadlo veliko snega in je na njun poročni dan zemljo prekrivala metrska snežna odeja. Kot da bi jima narava hotela napovedati ovire, ki so ju čakale na skupni poti. Nista se jih prestrašila in sta jih uspešno premagovala vseh petdeset let. Oba izhajata iz velikih družin, saj je Anica imela šest sester in bratov, Tonček pa sedem. Skupno življenje sta začela na Aničinem domu in si počasi, a vztrajno gradila topel dom. Anica je šla v službo, Tonček je po najboljših močeh obdeloval zemljo, hranil živino, zaslužil kak dinar z žago in drugimi stroji, ki jih je kupoval z zaslužkom. Nekaj je zaslužil tudi s harmoniko, saj je znan ljudski godec, ki je igral na več kot petstotih porokah.

Življenje sta dala hčerki Bernardi in sinu Blažu, ki sta po starših podedovala delovne roke in pošteno srce. Kot sta povedala, so živeli skromno, a sta odraščala obdana z ljubeznijo in razumevanjem staršev in imata veliko lepih spominov na večere, ko so skupaj prepevali ob atovem igranju harmonike, se hodili kopat v Tuheljske toplice ali uživali ob druženju s številnimi sorodniki, ki so radi prihajali v rojstno hišo, njihovi otroci pa na počitnice. Za vso podporo in pomoč sta Bernarda in Blaž staršema na praznovanju izrazila hvaležnost v ganljivih zahvalah. Anica in Tonček še vedno rada po svojih močeh delata na kmetiji, ki sta jo že pred leti predala sinu. Seveda pa sta zlatoporočenca neizmerno ponosna tudi na bogastvo v obliki vnukov Janje, Marka in Miha ter snahe Katarine in zeta Rajka. Vsi so odlični pevci. Anica in Tonček pojeta v cerkvenem zboru, Tonček je dolgoletni član Ljudskih pevcev Bizeljsko, njegova frajtonarica pa je poleg porok zvenela tudi na številnih drugih zabavah. Posluh in veselje do petja sta podedovala tudi otroka in vnuki. Nepozabni so nastopi, ko so združili glasove na raznih prireditvah, še posebej pa poslušalce navduši najmlajši Miha s svojim angelskim glasom. Na praznovanju, kamor sta povabila sorodnike in prijatelje, zato ni manjkalo petja in zvokov harmonike.

Lea Babič