1. Knjiga.

Janez ZALOKAR

Umno kmetovanje in gospodarstvo (1854), str.: 261

”Na Štajerskem so žlahne vina lutenberžko, bizeljsko i. t. d.”

 

  1. Knjiga:

dr. J. Vošnjak

Umno kletarstvo (1873), str.:129

 

”V Brežiškem okraji najbolj slove bizeljska vina, in sicer Janževa gorica (Johannesberg) in Drenovec. Tu je skoro tretji del zasada kraljevina (rjavina, rother Portugieser) rodoviten trs, ki pa tirja prav dobro, toplo lego, da dozori in da jagode rdečkaste in dišeče postanejo. Vino iz same kraljevine je sicer v mladosti sladko, pa brez boketa in ni za starino. Zato se na mesto kraljevine raje zasadi žolti plavec, ki daje vino enako šiponskemu, in je sploh rodoviten trs. Prav dobra so tudi pišeška in sromliška (Mekote in Sopote) vina, dobra zdolška in videmška (sremička).”

 

  1. Slovenski gospodar, 14. X. 1897

Iz Brežic. (Razstava grozdja  na Bizeljskem) dne 19., 20. in 21. septembra se je vkljub dežju prav dobro obnesla, da zares krasno. Že zunaj je bilo vse prav okusno okinčano; ko smo pa v poslopje stopili, se je moral vsak začuditi nad prav umetno dekoracijo. Ne samo izbe, ampak tudi vhodi, stopnice, vse stene, sploh vsi prostori so bili izredno lepo ozaljšani.

Še bolj pa se je moralo oko  začuditi, ko smo stopili v izbe in zagledali zdravo, zrelo in prelepo grozdje, pri katerem so bile vse vrste zastopane, posebno pa plavec, šipon (Mosler), moravna (Portugieser), r. róžica (Cirfandler), rilček (Riesling), žlahnina ( Gutedel), muškatelec, rulandec, kavčina (Kölner) itd. posebno lepo je bilo tudi namizno grozdje raznih vrst.

Štiri velike izbe so bile polne prelepega grozdja, belega in črnega, okusno in lepo sestavljenega, da se oko nagledati ni moglo ter se je bilo tudi težko od njega ločiti.

Grozdja je bilo z Bizeljskega, Pišec in Sromelj, ker je bila sploh razstava za brežiški okraj in ker se vino iz teh krajev pod imenom bizeljščina prodaje.

Zraven razstavi je bila tudi poskušalnica, kjer se je prav dobro domače vino, in sicer iz novih vinogradov na amerikanski podlagi poskušalo. Posebno se je odlikoval traminec, silvaner, rilček, burgunder in muškatelec, pri katerem so bili gosti tudi prav dobre volje.”

 

  1. Diploma za  bizeljsko vino, 3. april, 1946

Okrožni ljudski odbor v Novem mestu

podeljuje: VINARSKI   ZADRUGI u  BIZELJSKEM , okraj  KRŠKO

PRIZNALNO DIPLOMO

za razstavljena bizeljska vina na vinarski razstavi v Novem mestu

od 31. III.  do 3. IV. 1946