Vrtnice so ene najstarejših rož. So zelo priljubljene in težko najdemo vrt brez vrtnice. Nekateri ljubitelji teh lepotic se jim posvetijo še malo bolj. V juniju, ko zacvetijo v vsej svoji lepoti, jih lahko občudujemo v bližini cerkve svetega Vida na lepo urejenem vrtu gospe Jelke, ki je o svojem vrtu zapisala:

» Vrt na Oskarjevem ima svoje začetke v letu 2011, po julijski katastrofalni toči. Prej je bil tam kakšnih 60 let star vinograd, ki se mu je življenjska doba tako ali tako iztekala. In odločitev za vrt je bila enostavna.

Ob razmisleku, kaj posaditi, je zelo spontano vzklila misel, da bi bile ob cesti kot svojevrstna živa meja in delu vrta, ki loči  ”gospodarski” del vrta od zelenice, posajene vrtnice.

Pri zasaditvi je bilo glavno vodilo, naj bodo posajene vrtnice, ki so se skozi desetletja, nekatere tudi skozi stoletja izkazale s trpežnostjo, vonjem in svojevrstno očarljivostjo. Med njimi najdemo več stoletij stare damaščanke, portlandke, ponovno moderne burbonke in noazete. Vsekakor tudi niso smele manjkati nekatere zelo znane moderne vrtnice, ki so nastale v dvajsetem stoletju. Na najbolj vetru izpostavljenem delu vrta so zasajene vrtnice plezalke, bolj znane kot ”ramblerji”, ki s svojo trpežnostjo in robustno rastjo kar dobro kljubujejo včasih zelo močnemu vetru. Žal cvetijo samo enkrat v letu, vendar takrat dolgo in obilno.  Morda je zanimiva tudi vrtnica ” Kiftsgate”, ki obrašča vrtno pergolo, saj je tako mogočna, da ne nudi samo goste sence, ampak zdrži tudi manjšo ploho. Na skrajno zahodnem delu so posajeni križanci japonskih šipkov, znani po tem, da se prosto razraščajo, zanimivi so tudi zaradi zgodnjega cvetenja, saj zacvetijo že konec aprila in potem pocvitajo do prve slane.

Sadike vrtnic, ki so izključno cepljene, so bile nabavljene pri različnih priznanih vrtnarijah po Evropi, saj je internetna prodaja bistveno olajšala nabavo. Dobavitelji sadik so bili iz Francije, Srbije, Nemčije, Belgije, nekaj sadik pa je bilo mogoče najti tudi v nekaterih vrtnarijah v Sloveniji.«

Vse vrtnice so opremljene s tablicami, na katerih je zapisan tip vrtnice (n.pr. hibridna čajevka, portlandka, burbonka ipd), ime vrtnice, žlahtnitelj, leto javne predstavitve, dobavitelj sadike in leto zasaditve.

Lea Babič