V navadi je, da aktualna vinska kraljica povabi predstavnice drugih vinorodnih področij in jim predstavi zanimivosti domačega kraja. Andreja Mihelin je to storila in vabilu so se odzvale Svečinska vinska kraljica Jožica Gornik, vinska kraljica Jeruzalemsko-Ormoških goric Katja Kolarič, Kogovska vinska kraljica Nives Plemenič in kraljica metliške črnine Melanie Miketič.

V svojih svečanih opravah so se predstavile na podelitvi priznanj za ocenjena vina letošnjega ocenjevanja. Prenočile so v gostilni Kocjan in se v sobotnem jutru podale na spoznavanje Bizeljskega in okušanje tukajšnjih vin, ki so jih spoznavale že na večerni pokušini.

Najprej so si ogledale zbirko majolik pri Babičevih, kjer so ob vinu poskusile tudi bizeljski ajdov kolač. Pri Iljaževih so pod budnim očesom nekaterih vinogradnikov posadile vsaka svoj trs avtohtone bizeljske sorte rumeni plavec in obiskale Mihelinov hram, kjer so jih pogostili Andrejini domači.  Kristjan jih je nato odpeljal v Staro vas k Isteničevim, kjer so se seznanile s pridelavo penin po klasični metodi in poskušale mehurčkaste dobrote iz njihove kleti. Medtem je pri Andreji doma že dišalo okusno kosilo. Zatem so obiskale še repnico Najger ter klet Rajka Kovačiča.

Za konec so prišle na hribček, kjer jim je župnik Vlado Leskovar predstavil zgodovino farne cerkve in nekatere zanimivosti iz službovanja A.M. Slomška v tej cerkvi ter njegove relikvije. Ustavile so se še na razstavi pirhov aktiva kmetic v župnišču in obisk končale v župnijski kleti s pokušino vin.

Lea Babič