God sv. Martina se praznuje kot praznik vina. Do tega dne se mošt obravnava kot nečisto in grešno novo vino, ki se ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino. Zato so si bizeljski vinogradniki ta čas izbrali za razglasitev vinske kraljice, ki naj bi pripomogla k promociji Bizeljskega, bizeljskih vin in kulturi pitja, spoznati bizeljsko vinsko kapljico in kraj kot turistično destinacijo, zibelko odlične kapljice, ki jo pridelajo Bizelanci.

Ta čast je letos pripadla Lei Berkovič, ki izhaja iz znane vinogradniške družine Berkovič v Orešju na Bizeljskem. Od otroštva rada pomaga očetu pri delu v vinogradu in kleti. Na njihovem hramu je letnica 1771 in je najstarejši ohranjeni hram na Bizeljskem, ki sedaj služi za pogostitev gostov. Lea je štiriindvajsetletna diplomirana inženirka tekstilnih tehnologij in oblikovanja in absolventka 2. stopnje študija Oblikovanje in tekstilni materiali, smer tekstilni materiali.

Na tokratnem tradicionalnem Martinovanju pod velikim šotorom so ji nadeli krono in lento z željo, da bi svoje poslanstvo opravljala tako dobro kot njena predhodnica Doroteja Šekoranja. V veliko pomoč pri tem ji bo tudi avto z napisom vinska kraljica Bizeljskega, ki ji ga je v ta namen priskrbel sponzor TPV avto Brežice.

Lea Babič