Med čakanjem na pravo mrzlo zimo s snegom, je minilo že dve tretjini januarja in približali smo se godu svetega Vincenca, ki je naše prednike opominjal, da se bliža pomlad in s tem prvo delo v vinogradu. Je zavetnik vinogradnikov in v navadi je, da se ob njegovem godu blagoslovi vinograde ter začne z rezatvijo vinske trte.

Tudi letos je župnik Vlado po nedeljski sveti maši blagoslovil vinograde in zaželel dobro letino. Z rezatvijo je začela šesta vinska kraljica Bizeljskega Karin Dobravc Škof, ki je pred tem v nagovoru zbranim povzela verze Toneta Pavčka: »Rez ni le zareza v les z večjo ali manjšo ostrino, rez je živa usodna vez dveh duš, dveh teles v skupno dvojino, rez je globoka vez vinogradnika s trto, z njo je vse možno in vse odprto v petje in pitje, v zgolj količino ali pobožno sožitje z žlahtnino, saj kakor kdo reže, tako se mu streže.« Tudi predsednik društva vinogradnikov Blaž Zagmajster je zaželel dobro letino in »prazne sode« pred novo trgatvijo.

Nazdravili so s penino Vincent, ki jo je prispeval vinar Mitja Mihelin, člani moškega pevskega zbora Bizeljsko pa so pozornost žlahtni kapljici izkazali s pesmijo. Medtem so na mizi že čakale kuhane klobase, ki so jih s seboj prinesli vinogradniki ter kuhanček in čaj za ogretje. Za posladek je poskrbela Milena Maluz s torto, Robi, Gregor in Manca pa za glasbeno spremljavo dogodka.

Lea Babič
Video: Videokom Brežice, Davor A. Lipej