»Če na Vincenca (22. jan.) sonce peče, dobro vince dozori, ki po grlu gladko teče, motne dela ti oči; če na Vincenca sonce sije, se dobro vino v čaše vlije in če na Vinka sonce sveti, bo dosti rujnega vinca v kleti«, so pregovori, ki nakazujejo povezanost vinogradnikov z godom sv. Vincenca.

 Zato ne čudi, da so si naši predniki tega svetnika izbrali za svojega zavetnika. V času, ko goduje, postajajo dnevi daljši, zima počasi izgublja moč in vinogradniki se začnejo ozirati po svojih vinogradih, kamor jih kliče prvo in zelo pomembno delo, rezatev. Društvo vinogradnikov Bizeljsko in domači župnik ohranjajo stari običaj in na ta dan organizirajo blagoslov vinske trte in s tem začetek rezi. Zberejo se pri župnijskem vinogradu, kjer opravijo blagoslov in simbolično obrežejo nekaj trt. Dogodek je še ena priložnost za prijetno druženje in klepet. Letošnjo rez so začeli vinska kraljica Bizeljskega Marija Krivec in dva Vinkota. Pred tem so zbranim zapeli člani MoPZ Bizeljsko. Sledila je običajna pogostitev s klobasami, ki jih prispevajo vinogradniki, manjkalo tudi ni toplih napitkov ter torta, ki jo vsako leto speče vinogradnica. Vzdušje so s svojimi instrumenti ogreli tudi Uroš, Robi in Gregor.

Zdaj preostane samo še, da počakamo na primerno vreme in se napotimo v vinograde, kjer vsak vinogradnik z rezjo pusti svoj podpis na vsaki trti.

Lea Babič