Minulo nedeljo so se že osmič zbrali ljudski pevci na srečanju z naslovom Veseli hribček, ki je posvečeno spominu na blaženega Antona Martina Slomška. Pobudniki in gostitelji srečanja so Ljudski pevci Bizeljsko.

Najprej so se z minuto molka spomnili svojega pevca Tončeka Zagmajstra katerega glas je letos za vedno utihnil. Program je povezovala Nataša Špiler Šekoranja, ki je predstavila vsako nastopajočo skupino, vmes pa nizala zanimivosti iz Slomškovega življenja.

Med drugim je povedala: »Letos, 8. Septembra, mineva 194 let, odkar je A.M. Slomšek kot novomašnik prišel na Bizeljsko za kaplana. V tej službi je tu na Hribčku pod okriljem in mentorstvom tedanjega župnika Ludvika Batističa ostal do 30. aprila 1827. To pa je bil čas, ko je Bizeljsko pridobilo ne le na duhovnem, cerkvenem, moralnem področju. Slomšek je Bizeljsko prizadevno razsvetljeval tudi v slovstvenem, literarnem, šolsko-izobraževalnem in narodno buditeljskem duhu. Ob krepitvi spoštovanja lastnega jezika in narodne zgodovine mu je bila pri tem poslanstvu in delu ravno pesem v trdno oporo in pomoč. Znano je, da je med svojim kaplanovanjem na Bizeljskem napisal, zložil ali samo priredil okoli 20 pesmi. Stare pesmi je popravljal, jih požlahtnjeval, vsebinsko predelal in izrazno prečistil. Slomšek v svojih pesmih ni težil za umetniško dovršenostjo, temveč se je z njimi želel približati ljudstvu in ga spodbujati k ozaveščanju o lepi slovenski besedi. Prav zato so mnoge njegove pesmi tudi ponarodele. Domnevno tudi ena najbolj priljubljenih in razširjenih , to je En hribček bom kupil oz. v orginalu Veseli hribček. Očitno mu je bila naša vinorodna pokrajina kraj pesniškega navdiha.«

Slomšek je dejal, da ptico spoznaš po petju, prav tako človeka . Če lepo poje, ima tudi lepo srce in kar velja za človeka, velja tudi za vse ljudstvo. Iz obilnosti srca se glasijo usta in kjer ni čednih pesmi, tam tudi prebivati ni veselo.

Na našem Hribčku je to nedeljo bilo veselo, saj je ljudsko petje zvenelo iz številnih grl. Poleg gostiteljev Ljudskih pevcev Bizeljsko so nastopili še Koledniki, Fantje z Žusma, Fantje artiški, Čebelice, Pevci iz Globokega, Prešmentani faloti, ljudski pevci Vaški zvon Prečna, vinskogorski seniorji Vingosi in družina Jakob.

Nastopajoče in poslušalce je poleg župnika Vlada Leskovarja pozdravil tudi župan Ivan Molan, o pomenu ohranjanja ljudskega petja pa sta spregovorili tudi Adriana Gaberščik in Vesna Sever Borovnik, ki je prireditev posnela in ji bo moč prisluhniti na radiu Ognjišče.

Ljudsko petje in zavestno ohranjanje ter spoštovanje le tega  je skromen, a pomemben kamenček v mozaiku ohranjanja naroda in materinščine.

Pobudnik prireditve in vodja Ljudskih pevcev Bizeljsko Jože Veršec je na koncu izrekel zahvalo vsem nastopajočim in vsem, ki so pomagali pri izvedbi prireditve. Ob koncu je vse nastopajoče povabil k skupni pesmi Marija skoz življenje, ki jo tradicionalno zapojejo na koncu srečanja ob orgelski spremljavi Eme Igličar.

Lea Babič
Foto: Lea Babič in Branko Brečko