Valentin – prvi spomladin in Valentin prinese ključ od korenin, sta dva pregovora, ki napovedujeta skorajšnje delo na vrtu in v vinogradu, saj so dnevi vedno daljši in tudi toplejši. V novejšem času je tudi pri nas to iz zahoda prevzet praznik kot dan zaljubljencev, ko se na veliko prodaja vse kar je povezano s srcem, ki je simbol ljubezni. V Prečni pri Novem mestu prirejajo tekmovanje v peki pletenic in src iz testa, na Bizeljskem pa nekatere gospodinje še znajo speči srčevo piramido, ki je sestavljena iz treh pletenic v obliki srca. Skupaj povezana s pentljo in okrašena z asparagusom se je v preteklosti podarjala ob raznih priložnostih kot je bila poroka ali kak jubilej. Olga Nadrah jo je spekla za razstavo in ocenjevanje bizeljskega ajdovega kolača. Povedala je, da se je oblikovanja testa naučila od očeta, ki je bil pek in dodala malo lastne domišljije.

Marija Sušnik je v svoji knjigi Etnografska zbirka treh generacij o treh srcih z Bizeljskega zapisala: » Redkokdaj se je ohranil recept za peko prazničnih kruhkov. Kuharsko znanje se je prenašalo iz roda v rod, prenašalke izročila so bile spretne kmečke kuharice. Tri pletenice, spečene iz bele moke in oblikovane v srca, je pekla mojstrica peke Marija Cvetko, poročena Trampuš, postavila pokonci in spela z zobotrebci. Na vsakem srcu je čepelo četvero testenih ptičkov. Vrh zloženih src je krasilo sveže zelenje asparagusa, v sredini pa je na nitki visel še en ptiček. Takšna srčeva piramida je bila darilo za botrinjo ali ohcet. Kot mnoge priznane kuharice je tudi Marička pekla na pamet. Po njeni smrti se je peka zloženih src pozabila. Zadnji izdelek je bil napravljen leta 1978 za prvi rojstni dan moje vnukinje Judite Francekovič.«

Lea Babič