Minulo soboto je župnik na Bizeljskem Vlado Leskovar blagoslovil razstavo pirhov, ki so jo tretje leto zapored pripravile članice Aktiva kmečkih žena Bizeljsko, ki deluje pod okriljem Društva kmetic Brežice. Pirhe in velikonočne dekorativne izdelke najrazličnejših tehnik in materialov je izdelalo več kot 30 posameznikov.

Kot je v uvodnem delu pred otvoritvijo predstavila Nataša Šekoranja Špiler, ki je povedala nekaj več tudi o simboliki velikega tedna, v katerega vstopamo jutri, in velikonočnih praznikov, na letošnji razstavi sodelujejo krajanke Bizeljskega ter nekateri gosti iz bližnje in daljne okolice. Razstavljavcem so se letos pridružili člani Društva upokojencev Teharje, pirhe pa so okraševali tudi učenci od 1. do 5. razreda, skupina podaljšanega bivanja ter učenci izbirnega predmeta likovno snovanje iz OŠ Bizeljsko. Na razstavi so na ogled jajca, obarvana s čebulo in okrašena z rastlinami, pirhi, pobarvani s svilo, okrašeni s servetno tehniko, slamo, blagom, gumbi, polepljeni z različnimi materiali itd., omeniti velja košarico oz. pehar nepobarvanih naravnih perutninskih jajc, v katerem so jajca kokoši, kokoši Araukan (kokoši, ki nesejo zelena jajca), gosi, rac, pur, prepelic, cverglic, emuja, nanduja in noja.

Pirhe in druge velikonočne izdelke razstavljajo: Benjamin in Jakob Špiler, Nataša Šekoranja Špiler, Lidija, Eva in Tine Balon, Klara in Gaja Pinterič, Lara in Gal Novak, Julija in Patrik Pavić, Milica Planinšek, Cvetka Leben (obe DU Teharje), Jožica Petrišič (Društvo likovnikov Krško OKO), Brigita Heberle Martini, Vera Krištof, Marija Karničnik, Vesna Kunej, Marija Haler, Slavica Antolovič, Martina Pinterič, Kaja Križnik, Nika Križnik, Andrejka Križnik, Bojana Premelč, Špela Premelč, Jasna Premelč, Metka Premelč, Marko Berkovič, Andreja Mihelin, Jožica Hriberšek, Gabriela Špeljak, Špeljakovi otroci, Anica Travnikar, Neža Žmavc, Dominik Kosi ter Lea Babič.

Bizeljski župnik Leskovar je poudaril, da jajce simbolizira novo življenje pa tudi kaplje krvi. »Tako kot pišče pride ven iz jajčne lupine, v novo življenje, tako je tudi Kristus premagal smrt in prišel ven iz groba,« je dejal in dodal, da smo še vedno v postnem času, ko človek doživlja preporod svoje duše in se lahko porajajo različne ustvarjalne ideje, kot so se porodile vsem sodelujočim na razstavi. Omenil je, da postni čas v resnici traja 46 dni, a če odštejemo vseh šest postnih nedelj (ki so same po sebi že mala velika noč), pridemo do 40-dnevnega trajanja posta. Župniku, Šekoranja Špilerjevi in Roku Beričniku, ki je z igranjem na citre poskrbel za glasbeni dodatek, se je ob tej priložnosti zahvalila predsednica AKŽ Bizeljsko Slavica Antolovič.

Razstava je v spodnjih prostorih župnišča na Bizeljskem na ogled do 5. maja, vsak dan po sveti maši oz. po dogovoru z Leo Babič ali Mihaelo Balon.

Rok Retelj
Foto Branko Brečko