Luč sveta je ugledala knjiga Okusi Posavja, ki govori o izzivih prehranske kulturne dediščine za sodobnost. Izšla je pri Založbi Kmečki glas, njeni avtorici pa sta predavateljici na Fakulteti za turizem doc. dr. Lea Kužnik in doc. dr. Marjetka Rangus. Knjigi na pot so prvega februarja pripravili svojevrsten kulinarični dogodek v atriju poslovnega centra Gasa (UE Brežice). Na strokovni okrogli mizi o izzivih prehranske dediščine za sodobnost so sodelovali tudi bizeljski vinarji Miha IsteničMarijan Kelhar in Janez Šekoranja.

Etnolog dr. Janez Bogataj je izrazil zadovoljstvo, da je regija, ki je bila do zdaj kulinarično razmeroma nepoznana, bogatejša za tako knjigo. V njej so nekatere jedi, ki so že v državni strategiji razvoja gastronomije, kot npr. bizeljski ajdov kolač in pleteno srce. Nekatere jedi, ki so opisane v knjigi, so bile na voljo obiskovalcem prireditve, pripravile pa so jih tudi članice Društva kmetic Brežice in med njimi tudi članice aktiva Bizeljsko. V prvem delu vsebine so predstavljena starejša pričevanja o prehranjevanju v Posavju, uporaba sestavin, značilnosti vsakdanjega in prazničnega prehranjevanja, prehranjevanje ob različnih opravilih ter povezanost hrane z razvojem turizma. V drugem delu je zapisanih kar 118 receptov značilnih jedi. (pr.: kozjanski ajdovi krapi, genadirmarš, žbu zos, posavski kotu, splavarski golaž, zaroštan močnik, pečen kupon, koruzna prga, bizeljski ajdov kolač, vinski trijed, tomerl, …).

Lea Babič