Ukrepi po toči v vinogradih na Bizeljskem

Pri tako poškodovanem vinogradu naj gre gospodar za en teden na dopust  ali k sorodnikom, da ne bo dnevno gledal bede v svojem vinogradu. Po tednu ali dveh bo trta začela odganjati zalistnike iz zgornjih  in ostalih nepoškodovanih oči. Te mlade liste varujemo pred peronosporo in če bo lepa jesen, bodo s svojimi asimilati oskrbeli eno do dve očesi na osnovi mladike, da bodo končali razvoj in preživeli zimo. Tako bomo naslednjo pomlad imeli vsaj nekaj normalno razvitih zimskih oči. Če bo pa vreme neprijazno še naprej: mokra in hladna jesen ter huda zima, bodo  trsi čez zimo propadli in pride v poštev samo obnova nasada.

Ukrepi po toči v vinogradih na Bizeljskem

Nekateri vinogradniki so tako poškodovane trte obrezali na dva – tri čepe, kjer naj bi pognala letošnja zimska očesa. Če bo lepa in suha jesen, je možno da bodo na novo odgnale mladike dozorele. Kar je bolj prav, bo pokazala prihodnja pomlad. Tako katastrofalne toče na tako velikem področju niso prav pogoste, zato ni strokovno enotnih tehnoloških navodil. Za ohranitev trte je zelo pomembna njena kondicija, starost in način oskrbe. Vsak napad peronospore na mladem listju in slabše dozorel les lahko preko  zime pomeni  pozebo in propad trte.

Ukrepi po toči v vinogradih na Bizeljskem

V vinogradih, kjer je ostalo še kaj listja, poškropimo s kontaktnimi fungicidi (Folpan …), dobro je  dodati tudi biostimulator  (Drin, Protifert …). Raba bakrenih sredstev se priporoča v času po trgatvi, da pospešimo dozorevanje lesa (ampak! …saj letos trgatve ne bo …). Vse odgnalo listje pustimo in ga varujemo s škropljenji do konca septembra.

KAJ PA SADOVNJAKI?
V glavnem so na prizadetem področju travniški sadovnjaki in posamezna sadna drevesa za ohišnico.

Če je možno, jih poškropimo s pripravkom Merpan 80 WDG (a.s. captan). Kjer je stopnja poškodovanosti nižja, izvajamo tekoča škropljenja (upoštevajte karenco). Pri nižjih in mlajših drevesih rane zamažemo s cepilno smolo, kar je zelo važno pri koščičarjih (marelica, breskev, češnja, višnja …). Ne priporočamo močne rezi.

Kmetijska svetovalka: Milena ROŽMAN 

 

slika1

KGZS – Zavod NM
Izpostava Brežice 

Cesta prvih borcev 41, 8250 Brežice

Tel.: (07) 496-64-80, fax: (07) 496-11-65

E-pošta: milena.rozman@siol.net