in prtičkih in košarah za žegen, lani predvsem pisank in prvo leto tradicionalnih jedi, pogrinjkov in žegna.

 

Tretja velikonočna razstava pri Merkeževih Kot je še dejala, ji je velikonočni čas posebej pri srcu, letos pa je privabila k sodelovanju okoli 20 razstavljavcev, razstavljene so tudi posebne belokranjske pisanke oz. drsanke, tudi znane Milene Starešinič, ki je lani z Jakobino Pahor Pugelj ob razstave izvedla še delavnico izdelave belokranjskih drsank. Na Renatino povabilo se je odzvala tudi Ročnodelska sekcija Ivančice, ki jo vodi Ivanka Lekše iz Koprivnice, da so z vezenimi prtički popestrili razstavo.

 

Razstavljajo Brigita Heberle Martini (Bizeljsko)- pirhi, ‘Ivančice’: Ivana Lekše in Jožica Omerzel – obe vezeni prti, Tončka Zelič – pirhi, Anica Žokalj (Globoko) – pirhi, prti, košarica z zajčki, Danica Kocjan (Bizeljsko) – vezeni prt, drsanke, Olga Blažinčič – prt, Urška Petkovšek (Pišece) – kvačkani prti, pirhi, pirhi v tehniki quiling, Jožica Hriberšek (Bizeljsko) – kvačkani pirhi, prti, Ivanka Ivačič (Globoko) – pirhi, kvačkan prt, drsanke, Branka Hriberšek (Mlin Hriberšek Globoko) – košarica iz testa, Herman Rajser in Elizabeta Urisk – prekmurske remenke, Milena Starešinič (Metlika) – drsanke belokranjske, prti, Jakobina Pahor (Metlika) – drsanke belokranjske, Martina Vidic (Metlika) – belokranjske pisanice, Sanja Zebolc (Klanjec, Hrvaška) – zagorske pisanice, Katica Milčić (Klanjec) – pirhi, Zdenka Suhadolnik (Cerknica) – pirhi in prvi domačin, ki razstavlja ob boku žensk, Vinko Strmecki (Brežice) – leseni prhi.

Na otvoritvi je domači župnik Vlado Leskovar zaželel, da bi razstava obiskovalcem predstavljala duhovno bogastvo v velikem tednu, v pripravah na velikonočno praznovanje in dejal, da pirhi simbolizirajo vstajenje oz. grob, iz katerega prihaja življenje.
Prisotne je pozdravil ‘gospodar’ Karl Blažinčič, za prijetno vzdušje je poskrbel sorodnik Kasim Dučanovič iz Brežic na kitari, družina pa s sladkimi dobrotami in žlahtno kapljico

Razstava je na ogled do 7. aprila, vsak dan med 13.00 in 18.00 uro v Pensionu Merkež.

S. Vahtarić

Foto: L. Babič, B. Brečko

Video: Davor A. Lipej

 

{vimeo}62549286{/vimeo}

 

Več slik iz razstave se nahaja v FOTOGALERIJI!

 

Tretja velikonočna razstava pri Merkeževih Tretja velikonočna razstava pri Merkeževih Tretja velikonočna razstava pri Merkeževih Tretja velikonočna razstava pri Merkeževih Tretja velikonočna razstava pri Merkeževih Tretja velikonočna razstava pri Merkeževih