Na otvoritvi razstave 3. oktobra sta številne navzoče pozdravili podpredsednica turističnega društva Vesna Kunej in ravnateljica šole Metka Kržan. Vesna Zakonjšek iz Kozjanskega parka, ki vseskozi nudi strokovno pomoč pri izvedbi projekta in tudi sama razstavlja, pa je predstavila ‘sončna vrata’, na katera so ponosni v kraju. Sončna vrata vodijo v vinske kleti, repnice in v sodobne objekte, tudi posamezne stanovanjske hiše. Dejala je, de se jih danes Bizeljani močno zavedajo in jih obnavljajo ter izdelujejo nova. Izreden popis teh znamenitih vrat v kraju je naredila Lea Babič, je dejala Zakonjškova, sicer pa še čakajo na strokovno raziskavo etnografov in arhitektov, je ob tem dodala. Ker je namen Dnevov evropske kulturne dediščine opozarjanje na manj znano kulturno dediščino oz. objekte dediščine, ki niso javno dostopni vsak dan, so se v turističnem društvu odločili, da se tokrat posvetijo prav sončnim vratom. Ob tem pa je Zakonjškova dodala še nekaj misli o vratih mag. Polone Sketelj, muzejske svetovalke in avtorice razstave o vratih ob 90. obletnici odprtih vrat Slovenskega etnografskega muzeja.

Razstavljali so: Ana Kunej, Lovro Zagmajster, Kristina Bevc, Rafko Andlovic, Jože Šterk, Vladka Sumrak, Sonja Kostanjšek, Alenka Venišnik, Vesna Kunej, Jožica Obradovič, Vesna Zakonjšek, Repnica Najger ter med osnovnošolci- učenci 4. in 5. razreda z računalniško obdelanimi sončnimi vrati, učenci 7. razreda pa so se izražali v glini. Ob razstavi je Lea Babič pripravila projekcijo fotografij sončnih vrat z bizeljskih gričev, prikazala je okoli 45 sončnih vrat, tako starih kot novejših.

Razstava je na ogled v šolskih prostorih, kjer so otvoritev z bizeljskimi pesmimi lepšali Miha, Ana in Manca ob spremljavi učitelja Vilka Ureka. Podpredsednica društva Vesna Kunej je dejala, da razmišljajo že o jubilejnem 10. sodelovanju na Dnevih evropske kulturne dediščine.

S. Vahtarić
Foto: Lea Babič

 

img 2img 3img 4img 5img 6img 7img 8img 9img 10img 11img 12img 13img 14img 15img 16img 17img 18img 19img 20img 21img 22img 23img 24