Sinoči se je tudi v dvorani osnovne šole Bizeljsko odvrtel odličen film Sekcije za ohranitev dediščine Kulturnega društva Kapele, TAK TI JE TU BLU NA KMETIH, kar je že njihovo tretje delo v predstavljanju preteklega kmečkega življenja. V filmu uporabljajo tudi pristno kapelsko govorico, ki je del kozjansko – bizeljskega narečja, kar je bilo prav tu še posebno lepo sprejeto. Še ne tako daleč nazaj je življenje in delo potekalo prav tako, kot so ga prikazali v filmu in marsikdo od nas starejših se ga živo spominja, na veliko že mogoče malo zbledelih dogodkov pa nas je film tudi spomnil. Težka vsakodnevna opravila na njivah in okrog doma, kjer se je vse opravljalo izključno ročno in tudi medsosedska pomoč in prijetno druženje ob večerih, kot je tudi ličkanje, so se za vedno zarezala v naš spomin pa vendar mislim, da smo le redki, ki še znamo narediti trobento iz olupljene vrbove kože, fračo, lesenega kozla itd. Prepričan sem, da se je tudi v marsikateri glavi od nas prisotnih, ki smo  uživali ob  prikazanih dogodkih v filmu, zavrtel tudi “film” iz lastnega otroštva.

Pozdravila in nagovorila nas je Mihela Blaževič, v filmu gospodinja Mica. ki je povedala nekaj besed o filmu, njegovem nastajanju, doživetjih igralcev in tudi o naporih pri snemanju filma, saj je za tak film potrebno veliko odrekanja in nešteto opravljenih ur, kar ji zelo radi verjamemo.

Čestitamo vsej ekipi in vsem, ki so sodelovali pri filmu in upamo, da nam bodo še s kakšnim osvežili spomine in nas razveselili. Čestitamo jim tudi za prejem prestižne Murkove nagrade in upamo, da bodo pri nadaljnjem ustvarjanju dobili tudi ustrezno finančno podporo.

Branko Brečko