Tudi letos smo se bizeljski vinogradniki na dan državnosti – 25. junija 2018 podali na strokovno ekskurzijo. Odločili smo se, da bomo letos raziskali vinorodno deželo Posavje.  Najprej smo se podali v Belo Krajino. Obiskali smo domačijo Raztresen v Rimu pri Adlešičih, kjer nam je gospodar Boris predstavil pridelavo lanu in izdelavo značilnega lanenega platna. Spoznali smo tudi izdelavo belokranjskih pisanic.  Naslednji postanek je bil na vinogradniški kmetiji PEČARIČ v Čurilah pri Metliki. Po predstavitvi kmetije in ogledu kleti smo poskusili njihova vina, ki so res odlična, med drugimi tudi modro frankinjo, ki je zmagala na letošnjem festivalu modrih frankinj v Sevnici.

Pot smo nadaljevali do vasi Radovica, kjer smo v šoli ”BISTRA BUČA” na humorističen in poučen način spoznali zgodovino in kulturo te pokrajine. Na bližnji  izletniški kmetiji smo se okrepčali s tipičnim belokranjskim kosilom (jagenjček in odojek)  in degustirali njihova vina. Sledil je obisk Hiše trt, vina in čokolade KUNEJ v Brestanici, kjer povezujejo  vinarstvo s čokolado.  Njihov  Chocolat  Imperial je res poroka vina in čokolade, saj združuje  rdeče vino in temno čokolado.

Za poslastico pa je bil nazaj grede še postanek v kleti penin ISTENIČ V Stari vasi na Bizeljskem, kjer nam je gospodar Janez nazorno razložil, kako nastajajo penine in nam jih tudi ponudil v pokušino.

Polni lepih vtisov smo si na koncu poti obljubili, da se tudi naslednje leto udeležimo društvene ekskurzije.

Milena Rožman
Foto: Alojz Babič