šole Metka Kržan, predsednica Krajevnega odbora Rdečega križa (RK) Bizeljsko Mira Rajterič in predsednica Območnega združenja Rdečega križa Brežice Antonija Zaniuk ter predsednik krajevne skupnosti Franci Kelher in župnik Vlado Leskovar. S pozornostmi so se spomnili najstarejših udeležencev 93-letne Ljudmile Premelč in 90-letnega Martina Šekoranja, zahvalili so se tudi najstarejši aktivistki 80-letni Barbari Putrih.

Srečanje starejših krajanov Bizeljskega Na srečanje so kot gosta povabile tudi dr. Franca Kocjana, ki je sedem let delal na Bizeljskem, potem pa v brežiški bolnišnici izkazoval do Bizeljanov poseben čut. V tednu po srečanju bodo predstavnice RK in krajevne skupnosti obiskali starejše občane v domu starejših. Rajteričeva je izrazila zadovoljstvo,  da v prihodnjem letu kar tri krajanke obeležujejo 100-letnico, prvo bodo ob njenem jubileju obiskale že v januarju. V Krajevni skupnosti Bizeljsko je okoli 220 krajanov starejših od 70 let, 12 jih biva v domovih, in tudi  te obiskujejo aktivistke dvakrat letno, marca in ob okroglih jubilejih. V skrbi za zdravje krajanov so letos organizirali predavanje o pacientovih pravicah, predavanje o tveganjih pri boleznih srca in ožilja ter brezplačno merjenje krvnega sladkorja in pritiska. Letos so bili organizatorji srečanja  krvodajalcev in aktivistov območnega združenja Brežice. »V teh kriznih časih je prioriteta  skrb za socialno šibkejše, ki se znajdejo v stiski«, je še dejala Rajteričeva.

Zaniukova pa  je povedala, da v nacionalnem programu RK že leta razvijajo aktivnosti za starejše in si prizadevajo, da ti ne bi bili osamljeni. Dejala je, da RK res ni ustanova, ki bi lahko prevzela vse vloge in skrbi za starostnike, prizadeva pa si, da nudi pomoč tistim, ki sami ne morejo skrbeti zase in so osamljeni. Prostovoljke obiskujejo bolne in osamljene na domovih in krajane, ki bivajo v domovih za starejše. Njihova naloga je pomagati socialno šibkim družinam, mladim družinam brez zaposlitve in vsem, ki se znajdejo v težavah. Tega ne bi zmogle brez sredstev, ki jih zberejo med ljudmi, ki imajo še vedno posluh za pomoč ljudem v stiski, za njihovo delovanje pa prispeva tudi Občina Brežice.Starejši so v nekajurnem druženju ob glasbi Vilka Ureka obujali spomine in delili srečne in tudi nekoliko manj srečne življenjske preizkušnje s svojimi znanci in prijatelji, saj se nekateri vidijo  samo na teh tradicionalnih srečanjih starostnikov.

Aktivistke Rdečega križa se zahvaljujejo  vsem donatorjem za prispevke,s katerim so pripravile bogat srečelov in popestrile srečanje. 

S. Vahtarić

Srečanje starejših krajanov Bizeljskega Srečanje starejših krajanov Bizeljskega Srečanje starejših krajanov Bizeljskega Srečanje starejših krajanov Bizeljskega Srečanje starejših krajanov Bizeljskega Srečanje starejših krajanov Bizeljskega Srečanje starejših krajanov Bizeljskega Srečanje starejših krajanov Bizeljskega Srečanje starejših krajanov Bizeljskega Srečanje starejših krajanov Bizeljskega Srečanje starejših krajanov Bizeljskega Srečanje starejših krajanov Bizeljskega Srečanje starejših krajanov Bizeljskega Srečanje starejših krajanov Bizeljskega Srečanje starejših krajanov Bizeljskega Srečanje starejših krajanov Bizeljskega Srečanje starejših krajanov Bizeljskega Srečanje starejših krajanov Bizeljskega Srečanje starejših krajanov Bizeljskega Srečanje starejših krajanov Bizeljskega